Prva Noć muzeja u Glini: koncept grada koji klasični muzej nema, ali je sve u njemu muzejske vrijednosti

Piše: Dražen Prša

U tradicionalnu manifestaciju „Noć muzeja“koju već 11 godina provodi Hrvatsko muzejsko društvo uključila se ove godine, po prvi put, i Glina.

Program, koji su od samog početka pratili i župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Marin Piletić, počeo je u Parku bana Josipa Jelačića, predstavljanjem povijesnih postrojbi Prve i Druge banske pukovnije.

Grad Glina je u ovoj prigodi pokazao ogromno bogatstvo povijesno-kulturne baštine i angažirao gotovo sve kreativne snage koje u „Gradu hrvatske himne“ djeluju.

Ovaj koncept grada koji klasični muzej nema, ali je sve u njemu muzejske vrijednosti, privukao je i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja se sa suradnicima priključila programu u zgradi Srednje škole Glina, gdje je pratila predstavu u povodu izložbe „Slike iz prošlosti Gline“ i razgledala maketu s utvrdama Banovine i Sisačko-moslavačke županije.

Ministrica je pratila i program u Hrvatskom domu, gdje je bila postavljena izložba „Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija“, a predstavljene su i narodne nošnje viduševačkog kraja i izložba „Viduševac u crno-bijeloj boji“. U Hrvatskom su domu održane i projekcije filma „Od lana haljina tkana“ i filmova o prošlosti glinskog kraja i Banovine.

prvanoc00008

Facebook Komentari