Po smrtnosti od karcinoma Hrvatska je na drugome mjestu u Europi, tek slijedi strategija borbe

Po smrtnosti od karcinoma Hrvatska je na drugome mjestu u Europi. Na godinu umre oko 14 tisuća ljudi. Stručnjaci upozoravaju da je oboljelih sve više. Naglasak je na preventivi i ranom otkrivanju bolesti koji mogu spasiti živote. U Hrvatskoj broj oboljelih i umrlih od karcinoma iz godine u godinu raste.

Prema zadnjim podacima znamo da je Hrvatska zemlja srednje incidencije pojavnosti novooboljelih od raka. Po smrtnosti od raka na drugom mjestu u Europi. Samo Mađarska ima više stope smrtnosti od raka, izjavio je doktor Mario Šekerija iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, javlja HRT.

Smrtnost ovisi o dva faktora: u kojem je stadiju maligna bolest otkrivena i kako se liječi – naglašava doktor Šekerija. U zagrebački Institut za tumore dolazi sve više ljudi na preventivne preglede, ali nemaju podataka da na godišnjoj razini raste broj oboljelih. Nema ni liste čekanja za prve preglede.

Bolesnici koji imaju sumnju kada kod nas dolaze budu primljeni i kreće se sa njihovom obradom, sa pristupom, konzilijem, sa preoperativnom obradom ili neoadjuvantnim liječenjem, dakle ono sve što treba za određenu bolest, objasnio je Danko Velimir Vrdoljak, predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Kako bi pristup liječenju bio jednak u svim dijelovima zemlje, u izradi je Nacionalni plan za borbu protiv raka koji bi trebao donijeti strategiju koja će ujediniti aktivnosti svih centara u Hrvatskoj.

Facebook Komentari