Ministar financija Marić: Sredinom godine Hrvatska bi mogla izaći iz Procedure prekomjernog deficita

Sredinom godine Hrvatska bi mogla izaći iz Procedure prekomjernog deficita, najavio je ministar financija Zdravko Marić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Ecofina, Vijeća Europske unije za ekonomske i financijske poslove.

Mi smo ispunili preporuke i isporučili rezultate koji su stvarno dobri, rekao je ministar Zdravko Marić, podsjetivši da je deficit lani čak i niži od preporuke Komisije, da je i ove godine projicirano smanjenje deficita i javnog duga, javlja HRT.

Što se tiče makroekonomskih neravnoteža, Hrvatska će to pitanje adresirati u sveobuhvatnom dokumentu, Nacionalnom programu reforma koji treba u travnju poslati Komisiji, kaže Marić. Za razliku od prošle godine, kada je izostao onaj element političke stabilnost da bismo krenuli u implementaciju reformi, ove godine očekujem da ćemo biti puno uspješniji u tom segmentu. Iako te reforme očekuje Komisija, u konačnici te reforme su potrebne zbog nas samih, dodaje.

Hrvatska je ušla u Postupak prekomjernog deficita već u prvoj godini svoga članstva. Prema pravilima EU-a, proračunski deficit smije iznositi do 3 posto BDP-a, a javni dug do 60 posto BDP-a. Pri tome se ne uzimaju samo nominalni pokazatelji nego i trendovi, tako ako Hrvatska nastavi smanjivati javni dug, može očekivati izlazak iz Postupka prekomjernog deficita, iako će javni dug još godinama biti iznad 60% BDP-a.

EK je i lani uvrstila Hrvatsku među 13 država članica za koje je potrebno provesti dubinske analize kako bi se utvrdilo postoje li makroekonomske neravnoteže. Komisija će analize objaviti sljedeći mjesec.

Oko 80% europskog proračuna sada se puni izravnim doprinosima država članica. Izračun koliko će koja zemlja uplatiti u europski proračun vrlo je kompliciran i uključuje tzv. britanski rabat, prema kojem se Velikoj Britaniji vraća dio uplaćenih sredstava kako ne bi plaćala previše.

Facebook Komentari