Žinić: Ministarstvo i ova Vlada žele dencentralizirati određene funkcije i vodi brigu o ravnomjernom razvoju

Piše: Dražen Prša

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac danas je sa županima i regionalnim koordinatorima u sisačkom hotelu „Panonija“ održala radni sastanak.

U izjavi za medije komentirala je 100 dana njezinog rada, ministarstva, istaknuvši da je u njezinom ministarstvu 49 programa iz operativnog programa konkurentnost kohezija ugovoreno u vrijednosti 1,1 milijardu kn. Veliki je to novac, važnost tih 100 dana je i 220 milijuna eura financijskih instrumenata – 110 milijuna iz operativnih programa konkurentnost kohezija i 110 milijuna iz komercijalnih banaka koje će provesti HBOR po potpisanom sporazumu iz prosinca.

Dodala je da iz Europskog socijalnog fonda 106 milijuna kn je ugovoreno u ovih 100 dana, naglasivši onaj dio koji se odnosi na posebna područja i otoke, čime će se napraviti značajan iskorak unutar našega ministarstva kroz osnivanje tog dijela uprave, i ponovno ističe projekt „Slavonija“ „Neki govore da nema rezultata, a rezultata ima jer idući tjedan ćemo objaviti koji su to projekti – koji su to ugovori potpisani, u kojim iznosima i na kojem točno području, odgovorili smo na izazov koji smo postavili za cilj a to je 2,5 milijarde eura iz Europskih fondova.“

Župan Sisačko moslavački Ivo Žinić na izjavu ministrice Žalac dodao je da jedan ovako veliki sastanak svih župana, kao redoviti sastanci pokazuju da su županije jedinstvene, partneri, u cijelom procesu a sama procedura, kako je ministrica najavila, biti će puno kraće i efikasnije.

zajednica zupana

„ Ministarstvo i ova Vlada žele decentralizirati određene funkcije i voditi brigu o ravnomjernom razvoju područja Hrvatske.

Prigoda mi je da zahvalim ministarstvu što je s našim regionalnim koordinatorom u proteklih godinu dana povuklo najviše sredstava iz EU. Ovaj današnji sastanak župana samo je još jedna potvrda i ubrzanje svih procedura.

„Iznenadilo me je, jer su rezultati došli i prerano, moj put kreće iz ministarstva regionalnog razvoja, a ministrica zna koliko se dobro znamo, i vjerujem u njezin rad, promišljanja, jer smo nekad kreirali, prije 8 godina određene programe, regionalni razvoj, a ovo je nastavak, možda i povratak na ono što se nije dogodilo, nažalost, prethodnih godina, izjavio je župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić.

Share This Article