Vinka Cetinski oslobođena u još jednom slučaju, za kazneno djelo protiv okoliša – pustošenje

Na Općinskom sudu u Puli danas je sutkinja Tanja Skandel Monas objavila presudu kojom je su Vinka Cetinski i tvrtka Kermas ulaganja kojoj je bila na čelu oslobođeni optužbe da je Cetinski od studenog 2009. do siječnja 2010. godine na području Mondelaco – Laco di Ran na području Rovinja, protivno propisima, uklonila autohtono raslinje, odnosno pustošila šumu na dvjema česticama od kojih se jedna, površine 14.000 četvornih metara, nalazi unutar zaštićenog područja značajnog krajobraza “Rovinjski otoci i priobalno područje”, javlja Glas Istre.

Konkretno, državno odvjetništvo je Vinku Cetinski optužilo za kazneno djelo protiv okoliša jer je kao direktorica Kermas ulaganja posredstvom poljoprivrednog obrta Viktor uklonila raslinje, odnosno panjeve i dala posaditi 80 stabala masline. Optužnicom je sudu bilo predloženo da Vinku Cetinski kazni s 40 dnevnih dohodaka, a tvrtku Kermas iznosom od 20.000 kuna.

U kratkom obrazloženju presude sutkinja Skandel Monas navela je da analizom svih dokaza sud utvrdio da nekretnine nisu ni imale status šume pa nije dokazano nikakvo njihovo pustošenje.

Svi troškovi kaznenog postupka, budući da je presuda oslobađajuća, padaju na teret državnog proračuna.

Presudu je jučer saslušala samo Vinka Cetinski koja je u izjavi za novinare pred zgradom Općinskog suda izrazila zadovoljstvo oslobađajućom presudom, koja je, kako je rekla “nepravomoćna, ali je oslobađajuća te su odbačene sve optužbe”.

– Moram reći da sve to traje jako dugo, čak i previše. To puno potroši čovjeka, ne samo zdravstveno nego i financijski. Ovdje sam naišla na jednu mladu sutkinju koja je proces vodila autonomno i vrlo profesionalno. To je samo prvi korak, no to mi ne predstavlja veliko zadovoljstvo jer se ne osjećam dobro, kazala je Vinka Cetinski dodajući da joj je prije nekoliko dana ugrađen stent.

Share This Article