Vidošević: Denunciraj prvoga do sebe, lažno ga optuži i ti si slobodan, ne možete bez čvrstih dokaza likvidirati ljude

Bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević koji od početka odbacuje optužbe za izvlačenje novca u slučaju Remorker kazao je nakon prvog dana suđenja kako će mu najjednostavnije biti doznati porijeklo imovine za koju Uskok tvrdi da je za čak 39 milijuna kuna u nesrazmjeru s njegovim primanjima.

Na današnjem ročištu rekao je da se ne osjeća krivim.

Trebamo kazati da nije grijeh imati, nego nešto steći nelegalno. Ali to treba i dokazati, kazao je Vidošević novinarima ispred zgrade suda. Ako se olako, gotovo zanemarivim kaznama, kažnjavaju ljudi koji se nagode, nije li to direktna poruka da kao društvo budemo nemoralni. Denunciraj prvoga do sebe, lažno ga optuži i ti si slobodan. U najmanju ruku si izbjegao godine sudovanja i tisuće eura troškova obrane, rekao je Vidošević.

Hrvatsko društvo treba odrastati. Ne možete bez čvrstih dokaza i izgrađenog slučaja likvidirati ljude iz javnosti i ugrožiti im život i zdravlje… Bavimo se skretanjem pozornosti javnosti s vitalnih pitanja, rekao je Vidošević.

I obrana i Uskok uvjereni da će na sudu dokazati svoje tvrdnje

I dok Uskok tvrdi da će sve navode iz optužnice dokazati nizom dokaza te iskazima već osuđenih ‘pokajnika’ Vidoševićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je u uvodnom godovu da će dokazati kako se sve nije odvijalo na način kao što je opisano u optužnici.

Neživotnim je, među ostalim, nazvala argument optužbe da su svi članovi navodne zločinačke organizacije sve radili isključivo kako bi Vidoševiću omogući stjecanje koristi dok oni nisu ni na koji način participirali i sudjelovali u dobiti. Dodala je i da nema dokaza da je novac prosljeđivan Vidoševiću, jer to tvrdi jedino Komerički, koji je i ranije bio osuđivan.

Konstrukcijom je nazvala i Uskokovu tvrdnju da je razlika između Vidoševićevih prihoda i imovine nesrazmjerna u iznosu od čak 39 milijuna. Mi ćemo dokazivati da takav nesrazmjer ne postoji, kazala je Sloković.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podignuo u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.

Osim Vidoševića i Peternel, na optuženičkoj klupi bit će i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić, a četvero suoptuženika već je priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i “oprani” novac vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Vidošević je bio rekao kako ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a tvrdio je i da će srušiti optužnicu, u kojoj Uskok traži da mu se oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Kada je krajem rujna sud potvrdio optužnicu u ovom slučaju Vidošević je priznanja svojih suosumnjičenika nazvao komičnima, ponavljajući da nije kriv te da je žrtva represivnog aparata.

Drugi krak “Remorkera” protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Facebook Komentari