Svi pričaju o Trumpovom zidu, evo gdje bi se trebao nalaziti, kako bi izgledao, koliko bi trebao biti dug, cijena izgradnje….

Američki predsjednik Donald Trump poduzeo je prvi korak kako bi proveo projekt podizanja zida na granici s Meksikom, što je bilo jedno od najznačajnijih obećanja izborne kampanje.

Trump koji namjerava zidom na granici između SAD-a i Meksika spriječiti krijumčarenje ljudi i trgovinu drogom, ranije je izjavio kako ”SAD vraća kontrolu nad svojim granicama”.

Novi američki predsjednik Trump u kampanji je izjavio kako migranti koji ilegalno dolaze iz Meksika štete SAD-u, te da ”krijumčari, dileri i drugi kriminalci” zbog nedovoljne kontrole granica prelaze u SAD. On je obećavao da će podići zid kako bi to spriječio.

Prema podacima iz 2014. godine, u SAD-u nalazi se 11,1 milijuna migranata koji su tu ilegalno. Više od pola, 52 posto čine Meksikanci, dok 15 posto čine državljani zemalja Srednje Amerike. Osim toga, 12 posto čine migranti iz Azije, šest posto iz Južne Amerike, pet posto s Kariba te pet posto migranata iz Europe i Kanade.

SAD i njen južni susjed Meksiko dijele granicu dugu oko tri tisuće kilometara, a na dijelu od 1.100 kilometara nalaze se djelomično zid, ograda i žica.

Vrijednost ove ”meksičko-američke barijere” procjenjuje se na 2,4 milijarde dolara, a pomoću senzora i kamera nadgleda je američka Uprava za kontrolu granice.

Barijera počinje u saveznoj američkoj državi California, te se kroz države New Mexico, Arizona i Texas prostire prema istoku.

Trump na dijelu izvan postojeće meksičko-američke barijere što je oko oko 1.900 kilometara – na 1.600 kilometara namjerava podići zid.

Postavljanje ograde umjesto zida na pojedinim dijelovima granice jedna je od alternativa.

Donald Trump je u obraćanju prošle godine izjavio kako pretpostavlja da bi podizanje zida koštalo oko osam milijardi dolara, a nekoliko puta u kampanji govorio je kako će troškove zapravo platiti vlada Meksika.

U jučerašnjem interjvuu za televiziju ”ABC” Trump je kazao kako će prvo troškove zida platiti američki poreski obveznici, a da će im Meksiko kasnije uplatiti taj iznos.

Trump je najavio početak podizanja zida već u narednih nekoliko mjeseci, a meksičke vlasti su jasno poručile da ne namjeravaju platiti troškove ovog projekta.

Ranije je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavio kako će ”Meksiko taj novac vratiti na ovaj ili onaj način”.

Američki nezavisni Institut za migrantsku politiku (MPI) predviđa da će podizanje zida koštati između 15 i 25 milijardi dolara, a njegovo održavanje moglo bi koštati i do 700 milijuna dolara.

Todd Sternfeld, vlasnik građevinske kompanije sa sjedištem u Texasu ističe da bi podizanje zida moglo koštati i 26 milijardi dolara.

Stručnjaci smatraju da zid treba biti visok 12 metara, širok 25 centimetara, te biti dubok dva metra ukoliko se želi spriječiti iskopavanje tunela.

Na društvenim mrežama pojavile su se kritike ovog projekta jer korisnici smatraju kako geografski uvjeti neće dopustiti postavljanje prikladnih barijera i da zid neće zaustaviti migrante koji ilegalnim putem ulaze u zemlju.

Izvještaj agencije za istraživanje PEW pokazuju kako je aktivno osam od 11,1 milijuna migranata koji u zemlji borave ilegalno i da čine pet posto radne snage SAD-a.

Najviše migranata koji nemaju boravišnu dozvolu živi u saveznim državama California, Texas, Florida, New York, New Jersey i Illionis. Oko 66 posto migranata u SAD-u živi duže od deset godina. Većina ovih migranata radi u sektorima ugostiteljstva, dostave, građevinarstva…

Facebook Komentari