Straži ne smije pasti na pamet staviti ruku na zastupnika, ili bez naloga bilo kome što oduzimati. Ovo je prvorazredni skandal

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav danas je raspravljao o prošlotjednom izbacivanju Ivana Pernara iz Sabornice, odnosno o oduzimanju mobitela Branimiru Bunjcu koje je pritom uslijedilo, nakon sat i pol rasprave oporba odlučila napustiti sjednicu te je time srušila kvorum.

Član Odbora Tomislav Saucha smatra da bi Željko Reiner morao preispitati svoj način vođenja sjednica Sabora, a ‘Ivan Pernar bi se malo više trebao držati poslovnika’, kazao je.

‘Ako netko minutu govori o nečemu što nije tema, treba ga upozoriti, ali ne nakon 30 sekundi. Neki od nas vole malo šire obrazlagati. Konketna situacija s mobitelom – bilo je to pretjerivanje Straže, kao da su se bojali da će biti snimani, Odbor ovo treba shvatiti kao pretjerivanje, a Straža se treba ispričati zbog toga. Pozivam Odbor da stane u zaštitu zastupnika’, kazao je Ivan Sinčić.

Orsat Miljenić smatra da se prošlotjedni događaji nikad ne bi trebali ponoviti. ‘Nekome paše da ga se izbaci, nekome paše da nekoga izbaci, ali to se ne smije ponoviti’, rekao je.

Oduzimanje mobitela još je veći problem od izbacivanja, smatra Miljenić. ‘To je granično kazneno djelo’, rekao je SDP-ovac. ‘Ne mislim da sad stvari trebamo prebacivati na Stražu, iako je ovo apsolutno prekoračenje ovlasti, ali ovo se ne smije ponoviti nikome. Straži ne smije pasti na pamet staviti ruku na zastupnika, ili bez naloga bilo kome što oduzimati. Ovo je prvorazredni skandal. Predsjedništvo Sabora se treba ispričati, na čelu s predsjednikom’.

Podsjetimo, Željko Reiner je prošloga petka prekinuo sjednicu Sabora zbog verbalnog sukoba s Ivanom Pernarom nakon čega je zastupnika saborska Straža izbacila iz sabornice.

Pernar je kasnio na sjednicu, no kad je stigao, dobio je riječ.

Pokušao je objasniti o čemu je riječ i koja je težina čina oduzimanja mobitela zastupniku Branimiru Bunjcu, kojemu je saborski stražar istrgnuo mobitel iz ruke.

Pernar je pokušavajući objasniti usporedio taj čin sa slučajem kad bi saborska kuharica došla i oduzela mobitel, jer su “oni osoblje”, te to nije isto kao kad bi saborski zastupnik oduzeo mobitel saborskom zastupniku, što bi značilo da je uzeo mobitel sebi ravnom.

Potom je Saucha uzeo riječ i počeo čitati bukvicu zbog te usporedbe Pernaru.

Pernar se ustao i otišao sa sjednice, a Robert Podolnjak uskoro je prekinuo sjednicu, naime nakon sat i pol rasprave oporba odlučila napustiti sjednicu te je time srušila kvorum.

Facebook Komentari