Ministrica Žalac pohvalila Sisačko moslavačku županiju zbog povlačenja novca iz EU, kreće projekt Slavonija

Piše: Dražen Prša

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac danas je boravila u gradu Sisku kojom prigodom je odražala sastanak sa domaćinom županom Sisačko moslavačkim Ivom Žinićem, ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricom i gradonačelnicima, načelnicima općina Sisačko moslavačke županije.

Iznimno mi je zadovoljstvo što mogu istaknuti da smo kao županija vodeći u povlačenju sredstava iz Fondova EU. Zahvaljujući dobrom radu ministarstva i naše agencije prikupili smo nekoliko prekrasnih projekata a najavljujem da već u veljači imamo najveći projekt naše Opće bolnice dr. Ivo Pedišić, dnevna bolnica, hitni objedinjeni bolnički prijem gdje ćemo potpisati ugovor od 70 milijuna kn.

Očekujemo još nekoliko projekata i na sjednici Vlade očekujemo da ćemo imati potpisanih ugovora preko 100 milijun kn, to je nešto što je za nas itekako bitno.

Ovaj današnji dolazak ministrice Žalac i sastanak sa svim načelnicima i gradonačelnicima naše županije doista pokazuje na koji način država treba promišljati, i ne može se sve odvijati u ministarstvu u Zagrebu nego zajedno moramo raditi na regionalnom razvoju, na ravnomjernom razvoju i s te strane najave ministarstva i ministrice o promjeni i zakona o regionalnom razvoju strategije i svih drugih zakonskih okvira pokazuje da ćemo u budućnosti imati puno više mogućnosti, kazao je novinarima župan Žinić te dodao:

Na današnjem sastanku ministarstvo i naša agencija SAFU prezentirali su trenutačne natječaje koji će uskoro biti u najavi kako bi mogli pripremiti naše načelnike i gradonačelnike da apliciraju svoje projekte. Kao Županija, kao razvojna agencija spremni smo pomoći u aplikacijama svim načelnicima i privatnim osobama u prijavi njihovih projekata na Fondove EU.

ŽINIĆ MIN ŽALAC1

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izjavila je da ju raduje što u Sisačko moslavačkoj županiji ima sastanak sa gradonačelnicima i načelnicima kako bi predstavili što ministarstvo radi i da očekuje suradnju na novoj zakonskoj regulativi regionalnog razvoja kojeg planiramo do ljeta završiti.

“Važno je informirati javnost, gradonačelnike i načelnike o natječajima koje planiramo raspisati u skoro vrijeme kako bi se pripremili i jednom komunikacijom učinili sve kako bi županije poput vaše dobile ono što im pripada.

Danas u Sisku imamo mjesečni sastanak našega ministarstva sa svim županima i regionalnim koordinatorima, razvojnim agencijama, jer je važna komunikacija ministarstva s vama.

Koristim priliku da pohvalim Sisačko moslavačku županiju kao najbolje ocjenjenu županiju u RH u perspektivi 2014. – 2020. po podatcima koji nam govore o ugovorenosti sredstava u županiji i da ste zaista prilično sposobni apsorbirati sredstva iz fondova, na čemu vam čestitam.

Moram se dotaknuti i projekta Slavonija, sljedeći tjedan izlazimo sa našim potpisanim ugovorima u kontekstu projekta Slavonija na području pet slavonskih županija ali pri tom ne umanjujem važnost ostalih regija jer je novaca na pretek, 10,7 milijardi iz ove financijske perspektive i ono što smo si zacrtali u ovoj godini to je sigurno 13 milijardi kn koje želimo do kraja 2017. godine ugovoriti. Ovo je ubrzavanje procedura, ovaj dio koji olakšavamo kroz uredbu o sustavu o tijelima upravljanja i kontroli operativnog programa konkurentnosti i kohezija prije svega jer je najveći i korisnicima ćemo olakšati posao i rokove od 90 dana za ugovaranje projekata, kazala je.

Dodala je da su ovaj tjedan objavili i program održivog razvoja lokalne zajednice i u tom kontekstu moram reći da za prvu i drugu skupinu prema indexu razvijenosti dajemo najviše za sada 73 milijuna kn i isto tako najavljujem da ćemo sljedeći tjedan objaviti poseban natječaj za skupinu razvijenosti po indexu 3 i drugu skupinu jedinica regionalne samouprave kojim ćemo s 45 milijuna kn natječaj otvoriti za male lokalne projekte, prije svega društvene, socijalne infrastrukture za lokalnu zajednicu odnosno stanovništvo.

“Naglašavam da je ovo po prvi puta, da dva i pol puta više sredstava imamo koja će biti na raspolaganju lokalnoj zajednici nego što je ikada od kad je našega ministarstva bilo”, kazala je ministrica Žalac.

Facebook Komentari