Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta, 1945. Crvena armija oslobodila je zloglasni nacistički logor Auschwitz

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je zloglasni nacistički logor Auschwitz.

Tom su prigodom predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovali ceremoniji polaganja vijenaca.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednika Vlade nazočni su i zastupnici u Hrvatskome saboru.

Ove je godine Koordinacija židovskih općina odlučila bojkotirati službenu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako su priopćili, neprimjerene reakcije hrvatskih vlasti na relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj.

Premijer Plenković sinoć je istaknuo da ploča u Jasenovcu ne veliča neke osobe iz Drugoga svjetskog rata, nego da je to spomen-ploča braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

HAZU: Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) poručila je kako nas spomen na žrtve tog zastrašujućeg zla mora zauvijek podsjećati na imperativ kontinuiranog širenja ozračja tolerancije i dijaloga.

Holokaust je zastrašujući primjer koliko čovjek može nisko pasti pod utjecajem zločinačkih totalitarnih ideologija, unatoč neprestanom društvenom i tehnološkom napretku, stoji u priopćenju HAZU-a.

Primjer je to koji opominje da neprestano treba raditi na edukaciji novih generacija o holokaustu te širiti ozračje tolerancije i dijaloga bez kojeg je nemoguće živjeti u suvremenom pluralnom i multikulturalnom globalnom društvu. Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen, a hrabrim ljudima koji su se othrvali tom velikom zlu pripada trajna zahvalnost i poštovanje, poručuje HAZU.

U suradnji Festivala tolerancije, Grada Zagreba i austrijskog kulturnog foruma, u Francuskom paviljonu zagrebačkog studentskog centra, otvara se izložba Andrewa Mezvinskog “Jedan dobar dan”.

Facebook Komentari