Strašnije od svih logora i stradanja bilo bi da priča o užasu toga vremena ostane neispričana

Strašnije od svih logora i stradanja bilo bi da priča o užasu toga vremena ostane neispričana – zaključak je konferencije za medije na kojoj su predstavnici Festivala tolerancije – Jff Zagreb u partnerstvu s Austrijskim kulturnim forumom i Studentskim centrom predstavili mladog američkog umjetnika Andrewa M. Mezvinskog čija će izložba obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja.

Na konferenciji za medije nazočili su Susanne Ranetzky, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Zagreb; Ida Salamon, predstavnica Židovskog muzeja u Beču; Andrew M. Mezvinsky, autor izložbe Jedan dobar dan i Branko Lustig, predsjednik Festivala tolerancije, dvostruki dobitnik Oscara i preživjeli zatočenik koncentracijskog logora Auschwitz.

Mladi američki umjetnik, nadahnut autobiografskim svjedočanstvom talijanskoga književnika Prima Levija o preživljavanju Auschwitza, stvorio je multimedijalnu instalaciju koja simbolizira slobodu i volju za životom pod nazivom “Jedan dobar dan”.

Slijedeći načela rezolucije Ujedinjenih naroda, ova će izložba biti podsjetnik na strahote holokausta s posebnim naglaskom na mjesto održavanja, Francuski paviljon, iz kojega su odvedeni brojni građani Zagreba u logore smrti, navode organizatori.

Izložba je na posudbi od Židovskog muzeja u Beču, a bit će otvorena na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja u Francuskom paviljonu Studentskog centra i moći će se posjetiti do 6. veljače 2017.

Facebook Komentari