DOKUMENT Evo što je to sve Vlada Andreja Plenkovića napravila u prvih 100 dana

U prvih 100 dana 14. Vlade Republike Hrvatske, uz osiguranu političku stabilnost zemlje, pokrenute su reforme usmjerene na gospodarski
rast, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost.

Donesen je kvalitetan i racionalan proračun koji omogućuje ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske.

U cjelovitoj poreznoj reformi smanjeni su porezi na dohodak i na dobit,a plaće su povećane. Istodobno osigurana su sredstva za značajno povećanje
rodiljnih i roditeljskih naknada. Povećan je proračun za znanost i obrazovanje. Značajno su povećana sredstva za hrvatske branitelje, kao i obrambeni proračun, a nakon niza godina smanjenja.

Poboljšan je postupak javne nabave i razrađen plan za rasterećenje gospodarstva kako bi 2017. bila godina poduzetništva i daljnjeg gospodarskog
oporavka.

Osigurana su sredstva za potporu razvoja hrvatskog sela, a pojačanim nadzorom zajamčena je zdravstvena ispravnost hrane.

Gospodarenje otpadom će se temeljiti na kružnom procesu, dok će energetska obnova zgrada pridonijeti uštedi energije.

S ciljem povećanja učinkovitosti javne uprave, donesen je poseban Akcijski plan, a poduzete su i mjere za učinkovitije upravljanje državnom imovinom osnivanjem novog Ministarstva.

Osnivanjem dva posebna Središnja državna ureda naglasila se važnost digitalizacije društva, kao i daljnjeg razvoja športa.

Na sjednici vladinog Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske održanoj u prosincu u Vukovaru potvrđena je privrženost jačanju odnosa s hrvatskim zajednicama diljem svijeta.

Ojačano je partnerstvo između Vlade i županija te su uvedene mjere koje će ubrzati povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Državni proračun za 2017. i projekcije za 2018. i 2019. Hrvatski sabor je donio 15. prosinca, a usmjeren je na ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske. Temelji se na očekivanim makroekonomskim pokazateljima, s naglaskom na očuvanju fiskalne održivosti te poboljšanju životnog standarda. U srednjoročnom razdoblju očekuje se nastavak
pozitivnih kretanja i postupno ubrzanje rasta gospodarske aktivnosti.

Cijeli dokument možete pročitati OVDJE

Facebook Komentari