Štern: Ideje koje smo čuli od vrha države su dobre, Hrvatskoj treba nova energetska strategija

Davor Štern, bivši predsjednik Uprave i NO-a Ine i naftni konzultant dobrima smatra ideje vrha države koje su se čule na konferenciji Nova hrvatska energetska strategija. Smatra kako Hrvatskoj treba nova energetska strategija, jer su se “stvari u svijetu počele brzo događati od kad je Donald Trump prisegnuo na dužnost američkog predsjednika”.

Strategijom, kazao je Davor Štern – treba odrediti budućnost Ine i HEP-a, treba biti sveobuhvatna i treba je uklopiti u ostale strategije Hrvatske. Komentirajući “strategiju niskougljičnog društva” i odgovarajući na pitanje: ‘Jesmo li možda pretjerali s puštanjem tolikih količina obnovljivih izvora u sustav?’ – Štern je kazao kako se radi o – modi. “Čovječanstvo treba brinuti o budućnosti, ali se ne može preskočiti nafta, a naročito plin koji će biti prijelazni medij od fosilnih goriva prema obnoviljivim izvorima energije. A tu je i pitanje nuklearne energije”, kaže Štern.

U potpunosti podržava ideju da se država ne smije, u ovom trenutku odricati prava “zlatne dionice” u Ini. “Da je strateško partnerstvo s Molom bilo uspješno – to ne bi bilo goruće pitanje”, kazao je. Nada se da će Hrvatska uz jedno pristojno objašnjenje zašto se ne može tog prava odreći uoči pregovora s Molom – od EK dobiti pristanak da se to odloži. Također je kazao kako Savjet za pregovore s Molom mora kontrolirati pregovore, a same pregovore bi trebali voditi stručnjaci, konzultanti i vanjske kuće koji s pregovorima imaju iskustva.

Facebook Komentari