VIDEO Pernar: Svaki put kad će me Reiner prekidati ići ću do kraja, sve dok me saborska straža ne izbaci

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu koja na dnevnom redu ima raspravu o prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Sjednica je,već tradicionalno, započela stankom koju je tražilo pet zastupnika.

Ivan Lovrinović stanku je tražio zbog Ine, Ivan Pernar zbog načinom predsjedanja Željka Reinera, Silvano Hrelja zbog načina oporezivanja stranih imovina…

Inače, prijedlogom Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji se propisuje katalog prava žrtava nasilja u obitelji kako bi se ojačala njihova pozicija tijekom postupka, omogućilo im se aktivno sudjelovanje u procesu te spriječila njihova traumatizacija i sekundarna viktimizacija.

HDZ-ov zastupnik Stevo Culej, htio je prošli tjedan u Saboru, u sklopu aktualnog prijepodneva, postaviti pitanje o tvrdnjama supruge potpredsjednika SDP-a Borisa Lalovca da ju je on fizički zlostavljao i da je to prijavila nadležnim institucijama.

U Klubu HDZ-a odlučili su se za neke druga pitanja, ali Culej će ovu temu otvoriti danas, kad će u Saboru na dnevnom redu biti prvo čitanje prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, piše Novi list.

“Želim čuti zašto državne institucije ne postupaju kad je riječ o ovakvim ljudima”, kazao je listu Culej.

Iz HDZ-a dosad Lalovčev slučaj nisu koristili u političke svrhe, smatrajući vjerojatno da se radi o obiteljskoj stvari, ali ne slažu se s tim svi njihovi zastupnici.

Lalovac neće biti u Saboru, budući da se do okončanja spora sa suprugom povukao iz javnog života, a SDP zasad ne odgovara na pitanja o tome koliko će trajati apstinencija njihovog potpredsjednika kada je riječ o obnašanju stranačkih i zastupničkih dužnosti.

Željko Jovanović (SDP) kazao je kako je za prevenciju nasilja u obitelji ključna škola.

Za repliku se javio Miro Bulj (Most)

“Ako alkoholičar počini nasilje u obitelji, sud nalaže da ga mora pratiti klub liječenih alkoholičara. Ti klubovi su neorganizirani i potrebna je bolja organizacija sustava”, kazao je Bulj.

Petrov je Sinčića upozorio da se drži teme.

Sinčić je naveo kako je nasilje u obitelji u Hrvatskoj u mnogo slučajeva bilo posljedica dizanja kredita u švicarskim francima.
Zastupnik odbora za ravnopravnost spolova Ivan Sinčić (Živi zid) obratio se zastupnicima.

“Katalog prava žrtava nasilja u obitelji povećat će zaštitu od nasilja. Novina je dužnost zdravstvenih, humanitarnim i vjerskim ustanovama da moraju prijaviti slučajeve na sumnju obiteljskog nasilja. Novo povjerenestvo trebalo bi izrađivati godišnje izvješće o primjeni zakona i podnijeti to izvješće Ministarstvu pravosuđa”, kazao je Sinčić

Romana Jerković (SDP) kazala je kako u Hrvatskoj raste broj slučajeva nasilja nad ženama
“Kada ćemo ratificirati Istanbulsku konferenciju. Zašto to nismo još napravili i zašto bježimo od toga. Zar 12.000 pretučenih i ubijenih žena godišnje nije dovoljan razlog za to”, kazala je Jerković.

Hrvoje Zekanović (HDZ) kazao je kako prijedlog zakona podiže zaštitu od nasilja u obitelji na višu razinu

Zakon je predstavila Sanja Mišević, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa
“Zakonom se propisuje obveza da sva tijela ako sumnjaju na obiteljsko nasilje o tome moraju obavijestiti institucije socijalne skrbi. Zakonom se predviđa za prekršajnu odgovornost u slučaju neprijavljivanja sumnje na nasilje”, kazala je Mišević.

Sabor je nastavio rad raspravom o prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

“Mislim da je bilo bitno upozoriti zastupnike na koji se način vodi sjednica. Nisam mislio docirati. To nije bila replika Pernaru, već svim zastupnicima koji su sudjelovali u nečemu što je strahovito unazadailo rad Sabora”, kazao je Petrov.

Bojan Glavašević (SDP) kazao je kako je Petrov prekršio poslovnik.
“Nije primjereno da nam držite lekcije, čak i nama koji smo novi u Saboru”, kazao je Glavašević.

O slučaju izbacivanja zastupnika iz sabornice oglasio se i predsjednik Sabora Božo Petrov

“Rekao sam da ću dopustiti određeeno vrijeme u kojem se zastupnici mogu upoznati s poslovnikom, ali mislim da je tri mjeseca bilo dovoljno. U poslovniku jasno stoji da ne postoji mogućnost udaljavanja od teme. Ako se to dozvoli, rasprava će se pretvoriti u beskorisnu i nekonstruktivnu. Tema u petak nije bila je li počinjeno kriminalno djelo. Rasprava u petak je trebala biti hoće li se na temelju napisa u pojedinim medijima i neke tužbe skinuti imunitet zastupniku. Sve ostalo je udaljavanje od teme. Ako će se rasprava voditi tako da svatko koristi svoje dvije minute za što hoće, zamisliti u što će se ta rasprava pretvoriti. Obećajem da ću se držati poslovnika. Dvije minute ćete imati, ali nećete imati mogućnost da pričate što god hoćete, bez obzira koja je tema. Ako želite prosvjede i egzibicionizam, za to postoji primjereno mjesto. Egzibicionizmu nije mjesto u Saboru”, kazao je Petrov.

“Reiner je imao pravo čuvati poslovnik i dignitet Sabora. Prije mjesec dana smo onemogućili da se vodi postupak protiv Pernara po privatnoj tužbi gospodina Ježića kojeg je optužio da je skrivio prometnu nesreću. Je li se Pernar nakon toga ispričao Ježiću”, pitao je Bačić

Branko Bačić (HDZ) se ispričao svim građanima zbog “neprimjerenih scena” koje su se događale tijekom rasprave u petak.
“Sabor je najviše državno tijelo koje bi trebalo čuvati svoj dignitet. Čuvanje digniteta ovisi o našem ponašanju, prvenstveno u načinu na koji se međusobno ophodimo. Temeljna uloga predsjednika Sabora je vođenje računa o poštivanju poslovnika. Postoje odreženi kolege koji ne poštuju saborske zastupnike niti osobe na koje se referiraju u svojim raspravama te ih grubo vrijeđaju i zato je nužno da ih predsjednik Sabora zaštiti. Do sada je postojala praksa da se ne skida imunitet zbog privatnih službi”, kazao je Bačić.

Silvano Hrelja govorio je o inozemnim mirovinama.

“Oni koji primaju inozemne mirovine moraju znati da na stranicama Porezne uprave stoji obavijest u kojoj je obračun predujma poreza za njih puno povoljniji nego prije”, kazao je Hrelja.

“Zašto su ovakve hidroelektrane odjednom samo kod Hrvata isplative dok se u drugim zemljama ispravljaju. Hrvatska nema strategiju oko svojih vodnih bogatstava”, zapitao se Miro Bulj (Most) tijekom izlaganja o plinskoj termoelektrani Peruča

“Jovanoviću se skinuo imunitet kad je HDZ nazvao kriminalnom organizacijom. Nedopustivo je da se Branimiru Bunjcu otima mobitel iz ruke, tim više jer je cenzura po ustavu zabranjena. Oduzimanjem se htjelo spriječiti da se vidi što se događa u Saboru. Ta snimka je jedina što je moglo spriječiti neviđeno nasilje u Saboru. Nikad se nije na nekom primijenila tolika sila u Sabor, kao na meni. Gospodo iz HDZ-a, ako smatrate da je netko od nas u krivu, javite se za raspravu, a ne da je sabornica prazna”, kazao je Pernar i najavio kako će svaki put kad će ga Reiner prekidati ići do kraja, sve dok ga saborska straža ne izbaci.

Ivan Pernar kazao je kako je danas opet u Saboru nakon što je iz njega u petak izbačen.

“Bit rasprave bila je jesu li optužbe koje ste vi, gospodine Petrov iznijeli protiv Karamarka bile opravdane ili ne. Pokušavali smo upozoriti na kriminal koji se povezuje s bivšim šefom HDZ-a. Reiner je prekidao Sinčića, ali i ostale zastupnike. Svaki zastupnik ima pravo na vrijeme koje mu poslovnik daju. Ja imam pravu na repliku i pojedinačnu raspravu. Uloga Reinera nije da bude svakom loncu poklopac i dobacuje i docira. Tijekom govora od 10 minuta, vas se prekida po nekoliko puta i govor prestaje biti smislena cjelina. Nije se odstupalo od teme jer je tema bila treba li vam se skinuti imunitet”, kazao je Pernar.

“Ako je RH isplatila oko 600 milijuna maraka 90-ih godina te ako još obračunamo kamate to ispada oko 2 milijarde eura. RH na temelju toga potražuje od Slovenije oko 2 milijarde eura”, kazao je Lovrinović te se zapitao zašto Plenković i Vlada ne potežu pitanje duga Srbije prema Hrvatskoj.

“Kumulativno RH potražuje oko 4 milijarde eura. Gospodo, primite se posla, a nemojte prodavati državnu imovinu”, kazao je Lovrinović.

“Želim upozoriti na nedopustivu situaciju RH u slučaju potraživanja od Slovenije i Srbije. Čini se da smo jedina zemlja u Europi koja ne vodi računa o novcima svojih građana koje je davno posudila, a danas se ne brine da se taj novac vrati. U svim medijima danas će se pojaviti informacija da Slovenija pokreće slučaj Ljubljanske banke”, kazao je Lovrinović.
9:48 Nakon stanke zastupnicima se obratio Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku)

Facebook Komentari