Nikad bogatija i spektakularnija Noć muzeja, programi na devet lokacija, dolazak već najavile i stotine gostiju iz drugih gradova

Dražen Prša

Mnogobrojni programi na čak devet gradskih lokacija, najave dolazaka većih skupina gostiju iz drugih gradova, ali i besplatni mini busevi koji će tijekom cijele noći voziti gradom uz stajališta na svim lokacijama programa – to je tek dio onog što Karlovac ovog petka, 27. siječnja, nudi uz tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja, koja će ove godine biti bogatija i spektakularnija nego ikad.

Programi su predstavljeni na press konferenciji u Gradskom muzeju Karlovac, uz naglasak da je središnja tema ove godine – glazba.

Program u Gradskom muzeju Karlovac započinje u 18 sati u atriju muzeja plesnom predstavom “KABODY – Zone tranzicije” u izvedbi Studia 23.

Cijele noći moći će se razgledati stalni postav, samostalno ili uz organizirana stručna vodstva s početkom u 21 i 23 sata. Stalni postav okvir je i dviju promocija najnovijeg Vodiča za djecu koja će uz muzejsku pedagoginju saznati brojne zanimljivosti iz povijesti grada Karlovca i „upoznati“ novu ilustriranu maskotu Zvjezdana Šesterokrakića s početkom u 18 i 19 sati.

Izložba “Krleža: vizionar i vizuali” postavljena u izložbenom prostoru u potkrovlju, kojom je obilježena 35. godišnjica smrti Miroslava Krleže, u Noći muzeja nadograđena je tematskim dodatkom pod naslovom Krleža/ glazba modrih nevidljivih sfera.

U okviru izložbe interpretatorica Nataša Vojnović će u 20:30 pročitati odabrane pjesme Miroslav Krleže na temu noći, a glazbena skupina Mokre gljive iz Zagreba će s početkom u 22 sata izvesti nagrađivani performance na temu Krležinih Balada Petrica Kerempuha.

Osim promotivnih straničnika i deplijana izložbe, za učenike srednjih škola kao pomoć u razgledu izložbe pripremljen je i prigodan radni listić.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ do 01,00 ujutro svi zainteresirani će moći pogledati izložbu “Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja, 250 godina Gimnazije Karlovac”, a za one koji žele aktivniji posjet organizirana je kreativna radionica “Litografija za sve” s početkom u 18:00 sati.

Aquatika je pravi hit među domaćim i stranim turistima, a i za Noć muzeja već su najavljene organizirane grupe gostiju, dok nema sumnje da će programi privući i brojne Karlovčane.

A, čeka ih spektakularan susret vatre i vode. U 18 sati kreću POI performansi s vatrom i ledom uz glazbu Jean Michell Jarrea te prigodna POI radionica za djecu. U 19:30 slijedi performans s velovima, a i glazbeni program, odnosno koncert benda Nos Tress. U 20:30 održat će se vatreni show s vatrenim lepezama i POI performansom, a u 22 sata grupni plesni performans uz eko video.

Vrlo bogat i zanimljiv program pripremila je i Gimnazija Karlovac – u njoj će biti održan niz malih koncerata i plesnih nastupa te predstava gimnazijske dramske skupine. Posjetitelji će moći sudjelovati u kvizovima znanja, moći će sudjelovati u izradi i degustaciji odabranih jela starih Rimljana, svjedočiti izradi starorimskih frizura te sudjelovati u izradi velike slike u kombiniranoj tehnici.

Tijekom večeri bit će predstavljena zbirka učila kabineta za fiziku, digitalizirana gimnazijska baština, digitalna „Zora“ te izložba fotografija, a posebno treba istaknuti predstavljanje drugog izdanja knjige Nikole Perića “Svi rakovački maturanti”, koje je na rasporedu u 18:30 sati u učionici broj 1.

U bogatom programu sudjelovat će i stotinjak gostiju – učenika i profesora iz najstarijih hrvatskih gimnazija, koji dolaze u Karlovac priključiti se obilježavanju 250. obljetnice karlovačke Gimnazije.

I ove godine u programu Noći muzeja sudjeluje i Muzej vatrogastva, čija je zbirka tijekom godine nadopunjena novim vrijednim dokumentima.

Od 18 sati pa do 1 ujutro bit će otvoren i muzejski postav vodocrpilišta na Borlinu, a po prvi puta u Noći muzeja sudjeluje i Dječji dom “Vladimir Nazor”, koji će sugrađanima pružiti priliku da do 1 ujutro razgledaju vrijedna djela nastala na 44. ZILIK-u, ali i male izložbe dječjih radova nastalih na radionicama Zimske likovne kolonije.

Razgledavanje muzejskog postava od 18 do 1 omogućeno je i u franjevačkom muzeju, a posjetitelji će moći uživati i u lijepoj glazbi – djelima franjevačkih skladatelja.

Trostruki program pripremljen je u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa – u galeriji “Martin Borković” posjetitelji će moći pogledati izložbu s. Samuele Premužić “Čudo Božje krhkosti”, u svetištu je postavljena i izložba slika križnog puta i hrvatskih svetaca i blaženika, karlovačkog akademskog slikara Daniela Butale, a Zajednica mladih ZaMaK zadužena je za prigodan glazbeni ugođaj.

Kao što smo spomenuli, za sve posjetitelje organizirani su i besplatni mini busevi koji će stajati na većini lokacija. Polazit će u 18.20, 19.20, 20.20, 21.20, 22.20, 23.20 i 00.20 od Gradskog muzeja i Aquatike, sa stajalištima kod muzeja vatrogastva, vodocrpilišta Borlin, Nacionalnog svetišta sv. Josipa, Galerije Vjekoslav Karas i Gimnazije Karlovac, piše KAportal.hr

Facebook Komentari