Nesvakidašnja priča iz Utočišta za napuštene medvjede iz Kutereva

Piše: Dražen Prša

Iz Velebitskog utočišta za napuštene medvjede na redakciju Hrvatske danas stigla je zanimljiva i ne tako česta priča.

Annamaria nam piše da su dva hodočasnika iz Belgije izrazili su želju ostati desetak dana u Kuterevu kako bi doznali što se to radi u Utočištu za medvjede, kakvi su to medvjedi u ogradi o kojima se bruji i kako bi saznali kako živi staro stanovništvo u malom selu podno Velebita.

Njihova priča počinje na način da su bratići koji su se zajedno zaputili u Indiju, zajedničkog stava da mogu zajedno živjeti i da mogu puno toga učiniti.

A da je to tako pokazali su i u zajedničkim volontiranjem prošle godine, kada su par mjeseci na Siciliji pomagali u vrtlarenju, sadnji i sječi drveća, na jednoj staroj farmi gdje su obavljali i poslove vezane za infrastrukturu za navodnjavanje voćaka, i sl.

Kad su stigli u Kuterevo, nakon planiranog ostanka od nekog, kraćeg vremena, ipak su odlučili i dalje ostati.

Loši vremenski uvjeti, visok snijeg i jaka hladnoća su rezultirali njihovim dužim ostankom ovdje jer kako su hodočasnici, ponekada moraju i prespavati na otvorenom što trenutno nije moguće.

Kako je napadalo puno snijega, odmah do volonterske postaje su napravili iglu i planirali su jednu noć pokušati prespavati u njoj.

Njihov prvotni plan odlaska u Indiju se promijenio zbog loših odnosa među država i terorističkih napada.

Sada planiraju ipak otići iz utočišta za koji dan gdje bi se zaputili posjetiti lijepu hrvatsku obalu i zatim krenuti prema Crnoj Gori i Albaniji gdje bi nekoliko tjedana radili, a završetak putovanja bio bi u Grčkoj gdje bi posjetili obitelj od jednog od njih, obitelj Quentina, a nakon toga bi se razdvojili.

Christohphe će otići u Belgiju kako bi stigao na očev rođendan, a Quentin će se još neko vrijeme zadržati u Grčkoj i nakon toga se također vratiti u Belgiju za majčin rođendan, no njegovo putovanje ne staje tamo.
Njegov sadašnji plan je nakon toga krenuti na put dug 3 godine, oko svijeta.
Quentin kao razlog navodi da je to njegov životni san.

„Još uvijek ne znam gdje želim živjeti, stoga ću proputovati veliki broj zemalja i možda mi se neka od njih svidi i tamo ostanem zauvijek“.

Na ovo putovanje će krenuti bez svog bratića Christopha koji je već započeo neke projekte u Belgiji i ne može to sada sve ostaviti, piše nam Annamarija iz Velebitskog utočišta za napuštene medvjede u Kuterevu, nedaleko Otočca.

U prilogu se nalazi slika naših volontera:
prvi slijeva je Christophe, zatim Quentin, onda u sredini je naša Somborka Ivana i njezin Ilija te na kraju Daniel iz Njemačke.

Facebook Komentari