MUP je danas od Vlahe Orepića dobio ključeve za schengenske buseve, evo što je to i čemu busevi služe

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić predao je policiji ključeve 23 vozila, koja nazivaju “schengenskim busevima”, o kojima je za N1 govorila Danijela Džimbek, iz Uprave za granicu.

“To su multifunkcionalna vozila za pojačani nadzor državne granice. U njima je moguće napraviti provjeru osoba i njihovih dokumenata. Dokumente provučemo kroz čitač dokumenata i na ekranu dobijemo sve podatke o toj osobi. Odmah imamo podatak o tome gdje je osoba ušla, na kojem graničnom prijelazu, je li legalno ušla u Hrvatsku ili postoji sumnja u ilegalni prelazak. Uzimanjem otisaka prstiju te osobe, možemo provjeriti radi li se uistinu o toj osobi, očitanjem podataka s njihove putne isprave. Ukoliko postoji sumnja u bilo kakvu neispravnost putne isprave, krivotvorinu ili tako nešto, imamo mogućnost i softverski, kao i pregledavanjem provjeriti ispravnost dokumenta”, rekla je Džimbek.

Prva će vozila u akciju krenuti već danas, kad na teren odlazi devet vozila, i to na istočnu granicu.

“Zbog suzbijanja ilegalnih ulazaka u Hrvatsku, omogućit će našim djelatnicima puno jednostavniji, lakši i brže obavljanje posla”, kazala je Džimbek, dodavši da unutrašnjost kombija izgleda kao ured i osigurava uvjete rada u uredu. “Praktički imamo jedan mobilni granični prijelaz”, rekla je Džimbek.

Primarna je uloga vozila upravo sprečavanje ilegalnih ulazaka u zemlju. “Ovaj kombi neće stajati na samom graničnom prijelazu, nego će stajati u dubini teritorija ili na nekim mjestima ovisno o procjeni policijske uprave koja će ga postavljati”, rekla je Džimbek.

Facebook Komentari