Ministrica kulture Obuljen neprihvatljivim smatra pritisak zbog HAVC-a, prijepora oko Hine nema, a i HRT je super

Iako je u ovoj godini povećan proračun za kulturu, poreznom su reformom pogođeni honorarci.

Gostujući u emisiji “A sada Vlada” ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je prijedlog zakona kojim bi se umjetnicima honorarcima trebalo pomoći.

Govorila je o budućem sastavu kulturnih vijeća, medijskoj strategiji i Hrvatskom audiovizualnom centru, izvještava HRT na svojim stranicama o emisiji HR-a.

Najavila je da će tijekom ove godine ministarstvo raditi na medijskoj strategiji te da bi nacrt mogao nastati u idućih nekoliko mjeseci.

Vezano za izmjene Zakona o HRT-u, naglasila je da je u ovom trenutku bilo važno provesti izbor da HRT dobije stabilnu upravu te da će biti pripremljene izmjene zakona. Vidjet ćemo hoće li to biti cjelovita izmjena ili samo u nekom dijelu. Svi smo složni da izmjene Zakona o HRT-u iz 2012. nisu donijele dobra ni Vladi ni HRT-u, naglasila je.

Govoreći o Hini, istaknula je da se njezino poslovanje stabiliziralo te da je, prema podacima koje ministarstvo ima, vratila neke važne medijske dionike među korisnike svojih usluga. Mislim da Hrvatskoj treba jedan takav javni servis i Ministarstvo kulture redovito financira Hinu. Sad je u tijeku imenovanje novog Upravnog vijeća, ali u ovom trenutku ne vidim nikakvih većih prijepora vezano uz Hinu niti da se postavljaju neka pitanja u budućnosti, rekla je.

Ministrica je kazala da je revizija u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) u tijeku. Moram slijediti sve procedure. Revizija je u tijeku, a kada bude gotova, novoimenovani Upravni odbor i ministarstvo razmotrit će reviziju. Ako se utvrde nepravilnosti, ići će se prema planu njihova uklanjanja. Ako bude nepravilnosti koje izlaze iz okvira onoga što se može smatrati samo nepravilnostima i da je posrijedi ozbiljnije kršenje nekih propisa, onda će se poduzimati neke druge mjere, naglasila je.

Neprihvatljim smatra pritisak putem medija. Nalazi neovisnih revizija, kaže, nisu upućivali na taj tip nepravilnosti o kojima se govori u javnosti. No, dodala je, postojao je nedostatak komunikacije Ministarstva sa svojim ustanovama.

Facebook Komentari