Čuvajte se Big brothera: Banka od početka 2017. državi šalje podatke o svim vašim računima, znaju i što ste sve kupili u dućanu

Banka od početka 2017. državi uredno šalje podatke o svemu što ste kupili, prodali i uštedjeli.

Sve što zaradite, sve što vam netko uplati na račun i sve što s njega potrošite, porezna uprava od ove godine pratit će svaka tri mjeseca. Država će znati za svaku vašu transakciju.

Pratit će se tekući, žiro, pa i štedni računi. Novost je da će putem OIB-a, država pratiti i vaše račune u inozemstvu. Što se tiče računa u Hrvatskoj, do sada je Porezna uprava podatke o aktivnostima građana dobivala od banaka samo ako ih je tražila.

“Porezna uprava će se koncentrirati na neka velika odstupanja u ponašanju obveznika, neke velike neusklađenosti, ali te neke manje transakcije, uobičajena ponašanja obveznika, kao što je prebacivanje novca na obiteljski račun se neće porezno razmatrati”, pojašnjava Marko Nenadić iz Porezne uprave za Dnevnik.hr.

Država na taj način želi spriječiti malverzacije i utaju poreza. Zbog sumnjivih transakcija, iz porezne vas mogu pozvati na razgovor, a onda ćete morati objasniti odakle vam novac, i kako ste ga zaradili. “Čak i ako nas Porezna uprava pozove, ili je možda riječ o nekoj većoj svoti, smatram da novac koji ima svoje porijeklo i koji je prošao tu košaru oporezivanja, neće biti sumnjiv”, kaže porezna stručnjakinja Đurđica Jurić.

Facebook Komentari