Zapeo Brexit: Vrhovni sud donio odluku da britanska Vlada ne može samostalno aktivirati odlazak iz EU

Vrhovni sud Velike Britanije donio je odluku da britanska Vlada na čelu s premijerkom Thersom May ne može samostalno aktivirati Članak 50. Lisabonskog ugovora kojim počinje razdruživanje te zemlje s Europskom Unijom te da joj je za to potrebna suglasnost Parlamenta, javlja dnevnik.hr.

Predsjednik Vrhovnog suda David Neuberger pročitao je odluku i naveo da je za nju bilo osam od ukupno 11 sudaca. Neuberger je kazao da vlada ima pravo mijenjati samostalno ugovore, ali ne i one koji će utjecati na prava građana.

“Napuštanje EU-a donosi velike promjene u pogledu zakona i prava”, ustvrdio je predsjednik Vrhovnog suda.

Sud je isto tako odlučio da Škotska, Wales i Sjeverna Irska ne trebaju dati svoj pristanak za aktivaciju Članka 50. Lisabonskog ugovora.

Jeremy Wright, glavni državni odvjetnik, kazao je: “Naravno da je vlada razočarana ovom odlukom, no srećom, živimo u zemlji gdje se zakon mora poštovati i vlada će tako učiniti.”

Neki analitičari smatraju da bi glasovanje u parlamentu o članku 50. moglo omogućiti pobornicima ostanka u EU-u da odgode ili ublaže istupanje iz Unije. Premijerka May poručila je da glasovanje parlamenta neće promijeniti njezine planove da članak 50 aktivira do kraja ožujka 2017. godine.
Predstavnici Škotske, Walesa i Sjeverne Irske također smatraju da njihove regionalne skupštine moraju dati svoj pristanak.

Facebook Komentari