Šef MOST-ovaca u Saboru Šimić o Milanovićevom svjedočenju, arbitraži, suradnji sa SDP-om, 100 dana Vlade…

U Novom danu gostovao je Miroslav Šimić, predsjednik saborskog Kluba zastupnika Mosta.

Hrvatska je najavila žalbu na arbitražni postupak, sudjeluje li Most u pripremi?

Most sudjeluje u radu tima koji se bavi arbitražom i preuzimanjem Ine od strane države. Vjerujem da ćemo u tom postupku biti uspješni i da ćemo uspjeti osporiti arbitražnu odluku.

Može li se tu što popraviti?

Nisam upoznat s detaljima oko arbitražnog postupka, ali znam da smo imali neodaziv dijela svjedoka s hrvatske strane i nerazriješen način glasovanja hrvatskog predstavnika u postupku arbitraže.

Treba li objaviti dokument arbitražne presude?

Mislim da bi trebalo objaviti sve dokumente, jer nam takva transparentnost neće naškoditi. Procjenu što bi ta objava donijela, ipak bi ostavio stručnjacima.

Je li Most angažiran u Savjetu za Inu na čijem je čelu premijer Plenković? I zašto u tom Savjetu nema stručnjaka?

Siguran sam da se stručnjake koji nisu u Savjetu konzultira. Most je angažiran sa svojim predstavnicima i s državnim tajnikom za energetiku Antom Čikotićem.

Kako komentirate što u tom Savjetu nije potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a koja je osmislila model za Inu koji predlaže Vlada?

Ona po svojoj funkciji mora imati doticaj s cijelim slučajem, svi znamo da je ideja o preuzimanju dionica Ine preko prodaje jednog dijela HEP-a došla od gospođe Dalić. Normalno je da mi surađujemo, a to što on nije dio Savjeta, vjerojatno je napravljeno kao jedna mjera opreza.

Je li predloženi Vladin model prihvatljiv Mostu?

Već sam rekao da smatramo da treba doći da preuzimanja Ine, jer način na koji se vodi kompanija nije dobar. O modelima razgovaramo s pratnerima, a model s HEP-om nam nije sasvim neprihvatljiv. Siguran sam da će Savjet analizirati sve modele, pa i oni koji smo mi predložili, i da će se odlučiti za oni koji je za državu najbolji.

Je li taj model uopće realan i ostvariv? Mnogi vjeruju da se uopće neće realizirati.

Mi za sada imamo probne balone koji se puštaju u javnost. Ja vjerujem da će do toga doći, ali očekujemo i razuman dogovor. I u interesu je MOL-a da se dogovor s državom postigne, jer ni jednoj kompaniji ne odgovara da radi na tržištu države s kojom je u latentnom sukobu. Po kojem modelu će se dionice otkupiti, vrijeme će pokazati.

Dolaze lokalni izbori, a HDZ i Most neće surađivati na njima. Može li se borba partnera na lokalnoj razini negativno odraziti na rad Vlade?

Neke utakmice koje će se voditi na lokalnoj razini ne smiju utjecati na rad Vlade i siguran sam da će se voditi žestoka utakmica između nas, HDZ-a i SDP-a, ali to ne smije u pitanje dovesti rad u Vladi.

Zašto se nije razgovaralo o suradnji s HDZ-om na lokalnoj razini?

Naš je stav da na ove izbore želimo ići samostalno i s nekim nezavisnim listama koje ćemo podržavati.

U subotu je konvencija Mosta, uz Božu Petrova, hoće li biti još kandidata za čelne funkcije u stranci?

Volio bih da kandidata ima više, ali, iskreno, ne znam hoće li se itko još kandidirati. S obzirom da se Petrov dokazao kroz dvoje izbore, nema nekih pretjeranih razloga za protukandidature. Hoće li biti više kandidata, to ćemo znati u subotu prilikom održavanja Sabora, jer će se i tada moći priložiti kandidature.

Kako komentirate novo vodstvo SDP-a?

Drago nam je da imamo jednu normalnu komunikaciju na koju Bernardić poziva. Most u nekoj perspektivi, ako se usuglasimo oko programa, i na lokalnim razinama, nema ništa protiv suradnje s političkim strankama, pa niti sa SDP-om.

Kako ocjenjujete dosadašnju suradnju s HDZ-om i jeste li zadovoljni onim što ste napravili? Kritiziraju vas da niste ispunili jamstva o kojima ste puno govorili tijekom predizborne kampanje?

Suradnja je jako dobra, s našim partnerima surađujemo na jednoj višoj razini u odnosu na raniju Vladu. Ni od čega nismo odustali. Svi naši zakonski prijedlozi ili su usvojeni ili su prošli prvo čitanje u Saboru. Mi smo uvažili sugestiju oporbe da ti zakoni ne idu po hitnoj proceduri. Zbog toga može izgledati da smo nešto zaboravili, ali nismo. Brzo će na dnevni red doći Zakon o HRT -u, a potom i HNB-u, sve to u narednih mjesec dana.

Bivši predsjednik Vlade Zoran Milanović svjedočio je jučer na sudu u Rijeci, kao svjedok zastupnice Mosta Ines Strenje Linić u njenoj tužbi protiv Novog lista zbog teksta u kojem su naveli da se ona prilikom pokušaja formiranja Vlade prije godinu dana nalazila tajno s Milanovićem. Kako komentirate Milanovićevo svjedočenje?

Neću o tome razgovarati, to je prošlo vrijeme. To što je on izrekao potvrđuje da smo bili u pravu kada smo odlučili da nećemo ići u suradnju sa SDP-om. Jasno je iz njegovog jučerašnjeg nastupa da smo dobro odlučili.

Strenja Linić i Tomislav Panenić izjavili su da oni nisu bili na tom tajnom sastanku, pa tko je onda iz Mosta na njemu bio?

Mogu samo pretpostaviti, ali mislim da te osobe nisu više u Mostu niti među saborskim zastupnicima Mosta.

Židovske općine u Hrvatskoj najavile su kako njihovi predstavnici neće sudjelovati na komemorativnim skupovima u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust jer Vlada nije reagirala na postavljanje spomen ploča s ustaškim pozdravom. Treba li ukloniti te ploče?

Mislim da je dobra odluka premijera Plenkovića da se ide u osnivanje Savjeta i da se to raščisti. Meni nisu jasne te podjele, kao 40-godišnjak, od kada znam za sebe, stalno slušam o ustašama i partizanima, o crnim, crvenim, žutim… Premalo nas je da bi se po tim pitanjima dijelili, mi smo za okupljanje, a ovo treba ostaviti povjesničarima.

Ovaj tjedan bit će 100 dana Vlade Andreja Plenkovića, koju ocjenu biste joj Vi dali – od jedan do pet?

Ja sam subjektivan, dao bih jednu čvrstu četvorku. Mislim da se puno napravilo – od porezne refrome do novog plana gospodarenja otpadom. Sada nas čeka zahtjevna operacija preuzimanja Ine.

Facebook Komentari