Predsjednik Kosova Tachi pred večerašnji sastanak o okončanju krize: Najbolje moguće rešenje je da Srbija prizna Kosovo

Predsjednik Kosova Hashim Tachi je potvrdio sudjelovanje na sastanku u Bruxellesu a koji se održava, kako je istaknuo, na visokom, političkom, međudržavnom nivou između Kosova i Srbije.

„Definitivno je došlo vrijeme da se otvori posljednje poglavlje u dijalogu Kosova i Srbije, poglavlje normalizacije međudržavnih odnosa, što podrazumijeva normalizaciju u području politike, sigurnosti, ekonomije, regionalne i euroatlanske integracije, a na osnovu vrijednosti europske perspektive dvaju država“, rekao je Tachi za Radio Slobodna Europa.

On je dodao da, „što kraće to poglavlje bude trajalo, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju“.

Tachi je rekao da teme za večerašnji sastanak nisu precizirane, ali je naglasio da su Kosovo i Srbija “autonomne zemlje sa svojim suverenitetom” i da stoga Kosovo u ovom posljednjem poglavlju neće pregovarati o pitanjima osim onih koja se vežu za normalizaciju odnosa dvaju država.

O unutrašnjim pitanjima Kosova, dodao je, Kosovo samo odlučuje.

“Najbolje moguće rešenje je da Srbija prizna Kosovo, a to bi bilo okončanje ovog važnog procesa dijaloga, koji je počeo kao tehnički, a sada ulazimo u napredniju fazu političkog dijaloga, koja će konačno dovesti do priznanja Kosova od strane Srbije“, naglasio je on.

Tachi je dodao da su stvorene okolnosti da dvije zemlje moraju ući u proces normalizacije međudržavnih odnosa, nakon „teške provokacije Srbije s uhićenjima, vlakom i zidom u Mitrovici“.

Upitan kako komentira stav opozicije da Kosovo treba zbog toga prekinuti dijalog sa Srbijom, Tachi je odgovorio da zemlje “i u vremenu tenzija i ratova vode dijalog”.

“Najvažnije je da se poštuje Ustav, zakoni i suverenitet i onda ne bi trebalo biti sumnje. Ovaj dijalog podržava SAD i EU i uvjeren sam da dijalog ojačava državu Kosovo. Bilo bi u interesu da se okonča i ovo posljednje poglavlje, koje će dovesti do normalizacije odnosa i priznanja Kosova od strane Srbije”, istaknuo je Tachi.

VIDEO Vučić kaže da je s Tachijem i Mustafom dogovoreno “spuštanje lopte”, ali je zato Nikolić opet podiže

Facebook Komentari