Nakon Zagreba, i u Osijeku će biti zabranjeno držati psa na lancu!

Nakon Zagreba, i u Osijeku će biti zabranjeno držati psa na lancu. U Zagrebu je kazna za svezanog kućnog ljubimca od 600 od 1000 kuna.
Takvu odluku gradske vlasti planiraju donijeti na idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja je predviđena za 10. veljače.

Podsjetimo, Prijatelji životinja se već se godinama bore za uvrštavanje u Zakon o zaštiti životinja odredbe o zabrani držanja pasa na lancu!

Novim se zakonom zabranjuje držanje stalno vezanih pasa na lancu ili drukčije vezanih, osim ako su vezani na produženu žičanu vodilicu čime im se osigurava maksimalan prostor za kretanje i to isključivo za pse kojima treba vezanje radi njihove zaštite, zaštite drugih životinja ili ljudi.

Obrazloženje Udruge Prijatelji životinja: Psi na lancu nisu bili dovoljno zaštićeni člankom 4. Zakona o zaštiti životinja i člancima koji se odnose na zaštitu kućnih ljubimaca. Psi, osobito u manjim, ruralnim sredinama, nerijetko se drže vezani na lancu, koji ih sputava u kretanju i prisiljava da život provedu u bijednim uvjetima, nemoćni da se zaštite od vremenskih nepogoda, zlostavljanja i udaraca ljudi, često jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu, a brojni su slučajevi da im se lanac ureže u vrat. Psi na lancu potpuno su zanemareni, a njihove prirodne potrebe se ignoriraju. Osim što im držanje na lancu uzrokuje fizičku bol i psihičke poremećaje i patnju, može izazvati i agresivno ponašanje.
Nadalje, takvi psi su potencijalno opasni i u smislu održavanja javnoga zdravlja; najčešće nemaju osiguranu veterinarsku skrb, nisu cijepljeni protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, a ni čipirani.

Činom trajnog vezivanja psa ili bilo koje druge životinje na lanac, vlasnik pokazuje nebrigu za životinju u smislu omogućavanja njoj prikladnog života (a svaka životinja treba kretanje), pa se od takvoga ne može očekivati ni da ispuni svoje obveze vezano uz zdravstvenu zaštitu.

Kuje zavezane na lancu često ostaju skotne, ponekad i više puta godišnje, a njihov pomladak se pretvara ili u potencijalno opasne pse lutalice, ili ih češće ubijaju na najnehumanije načine – utapljanjem, odnošenjem na nenaseljeno područje i slično, čime se dalje krši Zakon o zaštiti životinja, s obzirom na to da je vlasnik odgovoran za kontrolu razmnožavanja životinje. Takvi štenci, ako i prežive, u pravilu nisu ni cijepljeni, ni čipirani.
Držanje pasa na lancu je u potpunosti zabranjeno u Austriji, a zabranu planiraju uvesti i gradovi: Portsmouth i Texas City. U SAD-u jako puno se radi na tome da se psi drže vezani samo određeno vrijeme, a ne stalno, što je napredak u odnosu na trajno vezanje pasa.

Postoji jasna potreba da se regulira držanje pasa, tvrde Prijatelji životinja, i da se inspekciji omogući djelovanje kada zateknu psa koji se i godinama trajno drži na lancu iako ima hranu, vodu i krov nad glavom. Svima je jasno da je to zlostavljanje i zakonodavac to ne bi smio dopustiti.

Facebook Komentari