Zuroff: Izrael se odrekao svoje dužnosti prema preživjelima holokausta, Plenković nije spomenuo genocid

Čelnik Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff optužio je Izrael da se “odrekao svoje dužnosti” prema preživjelima holokausta nakon što izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izjavi o Hrvatskoj tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića nije spomenuo genocid, javili su izraelski mediji.

Zuroff je to izjavio u utorak tijekom radnog posjeta Plenkovića Izraelu, u vrijeme spora između njegove vlade i židovske zajednice u Hrvatskoj, javila je Židovska telegrafska agencija (JTA).

Agencija prenosi da je Koordinacija židovskih općina odlučila bojkotirati tradicionalni skup sjećanja koji organiziraju hrvatske vlasti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja.

“U Netanyahuovoj izjavi za medije o sastanku s Plenkovićem nije bilo izravne niti neizravne napomene o tim kontroverzama. Umjesto toga, on je zahvalio Hrvatskoj na pomoći Izraelu u borbi protiv šumskih požara; pohvalio je Hrvatsku, koja je članica EU-a, za potporu Izraelu na međunarodnim forumima i pozvao je da nastavi pomagati Izraelu u borbi protiv ‘militantnog islamskog terorizma'”, rekao je Zuroff, prenosi JTA.

Zuroff je rekao da iako cijeni potrebu Izraela da očuva prijateljske odnose, židovska država ipak “trenutačno ima dovoljno mogućnosti da nađe načine da izrazi svoju zabrinutost zbog revizionizma holokausta i zloporabe sjećanja na holokaust a da ne naškodi bilateralnim odnosima”.

Facebook Komentari