Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić želi u pravni sustav uvesti pojam zatiranje, evo što taj novum znači

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na obilježavanju 75 godina od Novosadske racije da bi u pravni sustav Srbije trebalo uvesti ustanovu “spomen-žrtve” i pojam “zatiranje”, koji će se odnositi na “istrebljenje srpskog naroda”.

“Srbija bi trebala u naš pravni sustav uvesti ustanovu ‘spomen-žrtve’ i objediniti jedinstven spomen-kompleks kao znak sjećanja na sve nevine žrtve koje su podnesene u pokušaju istrebljenja čitavog srpskog naroda, židovskog, romskog i drugih bratskih naroda s ovih prostora u Prvom i Drugom svjetskom ratu”, rekao je Nikolić kod spomenika “Obitelj” na novosadskom Keju žrtava racije.

Nikolić kaže da će se zalagati da se u pravnom sustavu Srbije ustanovi pojam “zatiranje”, koji će označavati srpsko stradanje, kao u što se riječ “holokaust” odnosi na stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

“Srpski narod, razmjerno broju stanovnika, svakako pripada narodima koji su najviše stradali u povijesti čovječanstva. ‘Zatiranje’ neka označava pokušaj istrebljenja srpskog naroda za vrijeme Prvog svjetskog rata, ali i u vrijeme fašističkih režima u fašističkoj Njemačkoj i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, rekao je Nikolić.

Govoreći o zločinima koje su u Novosadskoj raciji činili mađarski fašisti, on je istaknuo da su u Novom Sadu samo za tri dana stradale tisuće nevinih žrtava, prije svega Srba i Židova.

“Fašisti su sve činili iz bezumnog uvjerenja, bez trunke čovječnosti. Tako su nevini ljudi ubijani na rijeci mitraljeskom vatrom, a potom bacani pod njen led. Drugi su ubijani bajonetom i bacani pod led rijeke. A bilo je i slučajeva da su fašisti tjerali majke da svojom rukom bacaju svoju djecu pod led”, dodao je predsjednik Srbije.

Prisutnima na Keju žrtava racije obratili su se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a nakon židovskog i pravoslavnog spomena, o zločinima su govorili vrhovni rabin Srbije Isak Asiel i episkop bački Irinej.

Novosadska racija je zločin koji su mađarski fašisti regenta Mikloša Hortija izvršili nad Srbima, Židovima, Romima i pripadnicima drugih nacija u Novom Sadu tijekom Drugog svjetskog rata. Racija je provedena u Novom Sadu i okolnim mjestima od 21. do 23. siječnja 1942. godine kad je na brutalan način je pobijeno i pod led Dunava bačeno više od 2.000 nedužnih Novosađana.

Facebook Komentari