Ricochet: Grbin opleo po Andreju Plenkoviću jer Hrvatsku ne štiti od pobornika Draže Mihailovića – Mene je sram!

Peđa Grbin okrivio je premijera Andreja Plenkovića zato što Hrvatskoj ‘lekcije drže oni koji rehabilitiraju Dražu Mihailovića’.

SDP-ovac Peđa Grbin danas je ispred Sabora prokomentirao izložbu koju Misija Srbije pri UN-u organizira u Jereseyju povodom sjećanja na žrtve Holokausta, a u fokusu joj je Jasenovac.

“Gospodin Plenković je gradio svoju retoriku u predizbornoj kampanji, između ostalog, da je antipod Karamarku. Nakon što je preuzeo funkciju premijera, sav onaj imidž kojeg je stvarao tijekom kampanje bacio je sa strane. Došli smo do toga da nam lekcije drže oni koji rehabilitiraju Dražu Mihailovića. Mene je sram. Idu svijetom i blate Hrvatsku. Tko je za to kriv? Andrej Plenković i njegova politika nedjelovanja”, istaknuo je.

“Svatko tko je spreman uzeti u ruke odluke Ustavnog suda iz svibnja i studenog 2016. treba biti potpuno svjestan da je pozdrav ‘za dom spremni’ u Hrvatskoj zabranjen. Ustavni sud je jasno zauzeo stav da se radi o govoru mržnje i da se radi o riječima koje se zbog konteksta u kojem su upotrebljavane podrazumijevaju diskriminatorni pozdrav koje se ne smiju koristiti. Činjenica da Vlada ne želi reagirati i provoditi odluke Ustavnog suda i onda u tom kontekstu imamo situaciju da Koordinacija židovske općine ne žele sudjelovati u obilježavanju Holokausta – imam razumijevanja za njihov postupak”, dodao je.

Na pitanje kako komentira Plenkovićevu najavu kako će osnovati povjerenstvo koje će se baviti totalitarnim simbolima, Grbin je odgovorio: “Kada sam prvi put čuo za tu povjerenstvo, pomislio sam na izjavu Winstona Churchilla: ‘Kada imaš problem i ne želiš ga riješiti, osnuj komisiju’. Sve što se događalo nakon toga, pokazuje da se Plenković poveo po Winstonu Churcillu. Ima problem, problem ne želi rješiti. Ovo je problem koji se rješava kacavidom, šarafcigerom, odvijačem”.

Grbin je istaknuo kako je SDP već uputio Vladi zahtjev da objavi pravorijek izgubljenog arbitražnog spora u slučaju Ina – MOL iz Geneve.

“Prije otprilike dva tjedna, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, zatražili smo dostavu arbitražnog pravorijeka. Jedini odgovor kojeg smo dobili je da će Vlada provesti test razmjernosti može li nam to dati ili ne. Ne samo javnost, nego ni mi saborski zastupnici to ne dobijamo. Zbog toga smo u interpelaciji, koju smo uputili prošli tjedan, ne samo da nam se dostavi taj pravorijek, već da nas se izvijesti što Hrvatska namjerava poduzeti u ovim procesima i da nas obavijesti kolika je šansa za uspjeh u takvim procesima kako ne bi nastajali novi troškovi za Hrvatsku”, izjavio je.

“Kada se krenulo u osporavanje tog ugovora, u RH je egzistirala presuda koja je ukazivalda da je u temelju tog ugovora koruptivno djelu koje je počinio MOL prema g. Sanaderu. U međuvremenu, ta osnova je otpala. Imajući sve u vidu, naravno da Vlada RH mora podastrati argumente zbog čega, kako i pod kojim uvjetima idemo dalje. Mislim da je minimum toga da krenemo s objavom presude, čiji su dijelovi već objavljeni. MOL je u Mađarskoj, sukladno svojim propisima, objavio dijelove toga. Imamo parcijalno dijelove toga, a ne cijeli tekst”, zaključio je.

Facebook Komentari