14.5 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Aleksić predložio završne riječi kod usmenog iskaza na sudu za one koji...

Aleksić predložio završne riječi kod usmenog iskaza na sudu za one koji vode prekršajne postupke protiv banaka

Zastupnik Snage Goran Aleksić na svom je fb-profilu iznio svoj prijedlog završnih riječi kod prekršajnih postupaka protiv banaka.

Za sve one koji vode prekršajne postupke protiv banaka, evo prijedlog završne riječi kod usmenog iskaza na sudu – možete to slobodno ponijeti sa sobom i pročitati.

Potpuno je nebitno je li banka definirala fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatne stope na temelju izmjena ZPK iz Narodnih novina 112/12, koje uopće ne vrijede za ugovore ugovorene prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju objavljenog u Narodnim novinama 112/12, ili na temelju izmjena ZPK iz Narodnih novina 143/13, ako sve to banka nije i ugovorila sa mnom, jer jedino zakonito, dopušteno i pošteno postupanje banke bilo bi ugovaranje svih tih elemenata kamatne stope sa mnom, sve drugo suprotno je svim pozitivnim zakonima Republike Hrvatske, ali i obvezno-pravnim načelima sadržanim prije svega u Zakonu o obveznim odnosima.

Budući da je evidentno da banka nije ugovorila do podizanja predmetnog optužnog prijedloga niti fiksni dio kamatne stope, niti promjenjivi parametar niti razdoblja promjena kamatne stope, onda banka podliježe pod prekršajnu kaznu iz optužnoga prijedloga. Člankom 1022. Zakona o obveznim odnosima jasno je i nedvojbeno propisano da se uvjeti vraćanja kredita moraju ugovoriti pisanim putem, a kamata odnosno cijena kredita je najbitniji dio uvjeta vraćanja kredita. Ništa, baš ništa, što bi banka tijekom ugovornog odnosa samovoljno vanugovorno promijenila ne vrijedi, ako se radi o nečemu što utječe na kamatu odnosno na cijenu kredita. Stoga zahtijevam dosuđivanje maksimalne prekršajne kazne u skladu s optužnim prijedlogom, napisao je Aleksić.

Najnovije

Još iz rubrike