Puhovski tvrdi da je MOST kao Komunistička partija Hrvatske, Gjenero da su tek počeli graditi stranku

“Most je jedina stranka koja je usporediva s Komunističkom partijom Hrvatske, dakle čak ni sa Savezom komunista. Most djeluje kao ilegalna organizacija”, kaže Žarko Puhovski.

O razini unutarstranačke demokracije stranaka u Hrvatskoj tportal je razgovarao s političkim analitičarima Davorom Gjenerom i Žarkom Puhovskim.

Nakon što je nekoliko puta prolongiran datum u subotu 28. siječnja Most će održati prve unutarstranačke izbore na kojima će biti izabrani predsjednik stranke i kompletno vodstvo. Za šefa stranke bit će izabran Božo Petrov jer, kako stvari zasad stoje, lider Mosta neće imati protukandidata.

I predsjednici HDZ-a, HNS-a, HDSSB-a i IDS-a – Andrej Plenković, Ivan Vrdoljak, Dragan Vulin i Boris Miletić – došli su na čelo svojih stranaka bez puno muke. Nitko od njih nije imao protukandidate na stranačkim izborima. Prije tjedan dana i Krešo Beljak (p)ostao je šef HSS-a bez protukandidata na izborima. SDP je danas jedina velika politička stranka u Hrvatskoj čiji je predsjednik Davor Bernardić došao na čelo nakon pobjede na izborima na kojima je imao čak šest protukandidata i protukandidatkinja.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je biranje lidera stranaka po principu jedan član – jedan glas unazad desetak godina u Europi prihvaćeno kao standard, ali i da to nije najvažnija stvar za unutarstranačku demokraciju.

“Puno važnije od modela izbora vodstva su višemjesečne rasprave unutar stranke prije donošenja stranačkih programa. Dobar primjer za to je njemački SPD, u kojem se o programu raspravlja mjesecima na svim mogućim razinama stranke, ali i po svim lokalnim organizacijama. Važan je i način na koji se sastavljaju liste za parlamentarne i druge izbore. To bi trebalo raditi na stranačkim konvencijama”, kaže za tportal Puhovski.

Most nije stranka

Gjenero ističe da Most još nije politička stranka.

“Živi zid uopće ne bira predsjednika stranke – oni su osmislili model prema kojemu stranku vodi pet supredsjednika koje bira skupština. Dakle i Živi zid je odlučio vrh stranke birati jednom od varijanti dogovorne demokracije.

Most pak još uvijek nije politička stranka u pravom smislu riječi. Zasad nema formiranu čak ni ideologiju i odluke se donose u vrlo uskom krugu. Zapravo, oni su tek počeli graditi stranku”, objašnjava Davor Gjenero.

SDP najdemokratičniji

Puhovski tvrdi kako je SDP još uvijek najdemokratičnija stranka, a za Most kaže da je usporediv s komunističkom partijom. ‘

“Most je jedina stranka koja je usporediva s Komunističkom partijom Hrvatske, dakle čak ni sa Savezom komunista. Most djeluje kao ilegalna organizacija koja ima unutarnje i vanjske članove – ne zna se u Mostu ni tko je koga izabrao. Čak ni njihovi ministri nisu članovi Mosta.

Nakon ovih izbora SDP je još uvijek najdemokratskija stranka na nacionalnoj razini. Slijedi HNS, pa HDZ i HSS. Od većih stranaka HSS je trenutno najgori po tom pitanju jer su sankcioniranjem članova spriječili da se neki od njih kandidiraju na zadnjim stranačkim izborima. Most, po mom sudu, nije stranka u punom smislu te riječi. Vidjet ćemo što će biti nakon ove njihove izborne konvencije”, rekao je analitičar Žarko Puhovski za tportal.

Facebook Komentari