Plenković komentirao Barišića, Dalić, Bernardićeve najave, ali i izbacivanje Pernara iz Sabora

HDZ je u Splitu, u hotelu Radisson blu, proslavio 27. godišnjicu utemeljenja u Splitu.

Kao što je i bilo očekivano, najviše je govora bilo usmjereno prema nadolazećim lokalnim izborima, odnosno kandidaturama Andra Krstulovića Opare za gradonačelnika te Zlatka Ževrnje za župana.  Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a tako je naglasio kako je Opara najkompetentniji kandidat te da su splitski HDZ-ovci spremni učiniti sve kako bi podignuli na noge politički i duhovno devastirani grad osvrćući se na SDP koji, kako je kazao, demagogijom nastoji oprati rijeku nečinjenja.

Župan Ževrnja je istaknuo nestabilnost u BiH, a posebno provokacije iz Srbije kazavši kako Hrvatsku stalno prozivaju i zveckaju oružjem naglasivši da državi sada najviše treba zajedništvo. Među ostalim, govoreći o postignućima na razini županije, pohvalio se i kako je s ministrom obrane generalom Damirom Krstičevićem riješio da se žurno razminira područje bivše jugo-vojarne u Žrnovnici gdje je nedavno buknuo požar aktiviravši zaostale mine nadomak kuća i osnovne škole. “I za kraj, podržite Oparu, ali nemojte zaboraviti i na mene. Ja sam Splićanin, Dugopoljac i integralni Hrvat”, kazao je Ževrnja.

Krstičević je ponosno kazao kako njegovo ministarstvo konačno ima povećanje obrambenog proračuna, a najavio je i formiranje, odnosno vraćanje jedne vojne postrojbe u Vukovaru.

Najduže je govorio je Krstulović Opara, čak 23 minute, govoreći o planovima za Split. Najavio je i da će mjeriti učinkovitost djelatnika u Banovini naglasivši kako će pokrenuti grad u kojem trenutačno vlada nered u upravljanju. Nakon dugog govora, priliku je iskoristio i za selfie na pozornici s publikom u pozadini.

Posljednji se na pozornicu popeo premijer Andrej Plenković istaknuvši još jednom kako ministar obrazovanja Pavo Barišić ima njegovu potporu, baš kao i ministrica gospodarstva Martina Dalić za koju, kaže, vjeruje da će dati doprinos u svom sektoru. Ovom prigodom osvrnuo se i na različite modele za otkup dionica Ine koje dolaze od strane Mosta, HNS-a i SDP-a.  “Kad dobijem formalne prijedloge u okviru savjeta kojega sam osnovao sve ćemo razmotriti. Model koji sam predstavio i za kojeg još držim da je najrealniji i najučinkovitijih što se tiče realizacije i generiranja sredstava, štiti nacionalne interese i daje državi dominantnu vlasničku ulogu u obje kompanije”, kazao je Plenković.

Komentirao je izjave čelnika SDP-a Davora Bernardića da nema oporbe u savjetu okupljenom da razmotri način otkupa dionica Ine. “Oporba se mora odlučiti jesu li za dijalog ili su za interpelaciju. Ja u savjetu mogu pozvati koga god želim, a da mislim da je dobar. I njihove sugestije su dobrodošle”, rekao je Plenković kazavši kako će o svemu razgovarati i sa sindikatima i HEP-a i Ine.

Na pitanje što mislio o jučerašnjem incidentu u Saboru u kojem su glavni akteri bili Ivan Pernar i Vilibor Sinčić kazao je kako nije stigao detaljno pratiti što se dogodilo i što je prethodilo njihovom izbacivanju iz Sabora. “To je bila odluka u tom trenutku predsjedavajućeg Reinera, ali očekujem da svi u Saboru respektiraju instituciju u koju su izabrani voljom birača. To podrazumijeva ustajanje na himnu, respekt prema poslovniku, kulturi dijaloga i predsjedavajućeg. Argumentirano ću se suočiti sa svim političkim oponentima. Svi imaju pravo na svoj stav i način na koji ga artikuliraju, ali moraju se držati procedure i imati mjere “, kazao je Plenković, prenose 24 sata.

Facebook Komentari