Nekadašnji premijer i bivši generalni direktor Ine Valentić objašnjava zašto je i ovakva očerupana Ina – važna

Nekadašnji premijer, bivši generalni direktor Ine i poduzetnik Nikica Valentić gostovao je u intervjuu tjedna Jasmine Popović na Hrvatskom radiju te je govorio o vrućoj temi otkupa Ine od mađarskog MOL-a i drugim aktualnostima

Valentić je u razgovoru za Hrvatski radio kazao da je Ina nekada činila trećinu hrvatskog BDP-a, a da je danas prilično okljaštrena, prvenstveno zbog nedovoljne pažnje vlasnika. Prema njegovom mišljenju, potreban je konsenzus oko najave otkupa Ine od MOL-a.

“Iako je konsenzus ofucana riječ, ako se ne dogovorimo oko zajedničkih ciljeva – nećemo uspjeti’, smatra nekadašnji hrvatski premijer.

Prisjetio se vremena devedesetih, kada smo u zemlji imali 600 tisuća izbjeglica i 200 tisuća vojnika pa smo je uspjeli voditi bez kredita i s kapitalnim tvrtkama u svojim rukama. Međutim kasnije su prodane i Zagrebačka i Privredna banka, kao i Ina. Valentić smatra da se pravilo zlatne dionice moralo poštovati. Sada preporučuje da se za Inu borimo svim raspoloživim pravnim mogućnostima, do granice boli, kako se slikovito izjasnio.

“Odluku o kupovini Ine potrebno je donijeti na ekonomskim principima, međutim ne smije se činiti greška da javnost bude manipulirana, već sve treba biti transparentno”, kazao je Valentić za Hrvatski radio. No još ne znamo što je predmet prodaje i koja je cijena.

I očerupana Ina je važna

Nekadašnji premijer je ‘uvjeren da ova Vlada ima potencijal, a i hrabrosti, jer samo odlučna hrvatska “Vlada, vlada komandosa, može uspjeti”, kaže.

Valentić smatra da je greška počinjena kada su predana upravljačka prava MOL-u. “Transformirana je i od nekadašnje Ine koja je činila trećinu BDP-a nije ostalo ni i”, kaže Valentić. Njena važnost svakako je iznimna, posebno ako dođe do sukoba na Balkanu, a kad jedan od ministara jedne od najznačajnijih država na svijetu govori o zveckanju oružjem na Balkanu, onda je to ozbiljno. Valentić smatra da je i ovakva očerupana Ina – važna.

Ipak, potrebno je prvo vidjeti za koju cijenu MOL prodaje Inu i pod kojim uvjetima. ‘Predlažem da se o Ini pregovora posebno, a o HEP-u posebno’, kaže Valentić.

Prilikom prodaje dijela HEP-a potrebno je izdvojiti prijenos jer to nije za prodaju, kao što nisu ni šume, voda, ni poljoprivredno zemljište. U tom kontekstu mora se staviti na stol odnos države prema privatizaciji. Valentić je siguran da ova Vlada ima odlučnost i snagu u zaštiti nacionalnog interesa, prenosi tportal.hr.

Facebook Komentari