14.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Aleksić: Sveopće zgražanje liberalne javnosti nad Trumpovom inauguracijom pomalo je smiješno

Aleksić: Sveopće zgražanje liberalne javnosti nad Trumpovom inauguracijom pomalo je smiješno

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić osvrnuo sa na svom fb-u na odjeke inauguracije Donalda Trumpa.

Ne bavim se velikom politikom, ali ipak, sveopće zgražanje liberalne javnosti nad Trumpovom inauguracijom pomalo je smiješno.

Pa gotovo da je svejedno tko je američki predsjednik, jer time neće prestati globalna politika jačega, u kojoj manji moraju slijediti velike, jer će inače završiti u izolaciji.

Jednostavno svijetom vlada politika jačega psa. I to je tako. Ono što bih ja volio da se dogodi jest da se USA i Rusija dogovore kako će paralelno funkcionirati i time barem smanjiti svjetsku nesreću koja vlada u zemljama, nama i ne tako dalekim.

Smatram da EU i Rusija moraju surađivati, izoliranje Rusije na štetu je i EU i Republike Hrvatske koja jednostavno mora slijediti politiku EU, jer smo dio EU.

Znam naglasiti da sam jedan od onih koji je bio protiv ulaska RH u EU, ali sada kada smo u EU ušli, prvi sam koji je protiv izlaska RH iz EU.

Ti naši stalni bjegovi iz ovoga i onoga ničega dobrog nisu nam donijeli. Mi se konačno moramo stabilizirati i pokrenuti jednu konzistentnu i dugoročno korisnu politiku za RH. Nisam dio tih krugova, pišem onako kako osjećam. Jedan od glavnih preduvjeta za našu dobrobit su pošteni i dobri odnosi sa svim našim susjedima.

Vjerojatno nije lako sa susjedima zatvoriti sva otvorena pitanja, ali isto tako vjerujem da svi imamo fige u džepu i kalkuliramo kako bismo bolje prošli, kako bismo bili jači i bolji od drugih, ali na kraju krajeva nitko nije niti jači niti bolji. Mi ovdje na ovim prostorima imamo jednu veliku prednost, razumijemo se bez prevoditelja. Ili je to možda ipak mana? Ne bi trebala biti…

Na kraju, volio bih da postanemo prava suvremena nacija, u kojoj se nacionalizam ne sastoji u poznatome folkloru, u ZDS-u, u pjevanju tzv. domoljubnih pjesama kad smo pijani u kavanama, u vikanju ubij ovoga i onoga, nego prije svega u domoljublju, u stvarnoj želji onih koji se bave društvenim životom da svima bude dobro, da se poštuje vladavina prava i da se slušaju svi oni koji imaju nešto pametno za reći, pa makar bili iz „neprijateljskih“ stranaka ili drugih društvenih krugova.

Najnovije

Još iz rubrike