Izvješće MIP-a i glasovanje o imunitetu Pupovca, Petrova i Bulja: Burne rasprave i svađe, Maras, Bulj, Grmoja, Pernar…

Hrvatski sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom o izvješću saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, a trebalo bi uslijediti i glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odbilo je u utorak zahtjeve da se skine imunitet članovima Mosta Boži Petrovu i Miri Bulju, koje je za klevetu tužio Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.

Karamarko je Petrova i Bulja tužio zbog izjava danih 27. kolovoza 2016. u Zadru, a u kojima su naveli da je ‘Karamarko smijenjen jer je uhvaćen u kriminalnim radnjama’, odnosno da su “to političke elite koje su izdale nacionalne interese štiteći Karamarka, Sanadera i sve pljačke koje su se ranije događale”. Karamarko smatra da su tim navodima iznijeli neistine koje mogu štetiti njegovoj časti i ugledu.

Također, MIP je odlučivao i o imunitetu Milorada Pupovca koji je također tužen za klevetu.

U ime Kluba SDP-a Nenad Stazić zatražio je stanku zbog skandala u šibenskoj srednjoj školi, čiji je ravnatelj odlučio ukloniti izložbu o Ani Frank. Nikola Grmoja je potom “sazvao stanku” – na što ga je predsjedavajući Željko Reiner upozorio da ne može on sazvati stanku, već je samo zatražiti – o monopolu i korupciji u telekomunikacijama, u ime Kluba Mosta.

Ana-Marija Petin (HSS) zatražila je pak stanku ne bi li upozorila na probleme obiteljskih liječnika i u zdravstvenom sustavu.

Ana-Marija Petin upozorila je na nedostatak liječnika iz primarne zdravstvene zaštite, a prosjek godina onih koji rade jest 55. Stoga će odlaskom u mirovinu doći do urušavanja sustava zdravstvene zaštite. Kazala je i kako joj se svakodnevno javljaju liječnici i upozoravaju na vrlo teške uvjete rada, posebice onih u ruralnim sredinama.

“U mom kraju doktorica je prije šest godina otišla u mirovinu. I vratila se nakon dva dana, jer nije mogla dopustiti da njezini sumještani ostanu bez zdravstvene zaštite. Ne trebam ni napominjati da ona još uvijek radi. Hrvatska nije samo Zagreb.”

Grmoja je kazao kako domaći sudovi pogoduju jednoj velikoj telekomunikacijskoj tvrtki u stranom vlasništvu. “Nikad nisam vidio tako jasan trag utjecaja u cilju zaštite te velike telekomunikacijske kompanije od strane domaćeg pravnog sustava”, istaknuo je Grmoja.

Istaknuo je kako je iz RH međusobnim kupnjama tvrtke-majke i tvrtke-kćeri iz domene telekomunikacijskog sustava izašlo čak tri milijarde kuna. Na koncu je imenovao da je riječ o HT-u i Deutsche Telekomu te kupnji crnogorskog teleoperatera.

Stazić je kazao kako je prošlo manje od 24 sata od otvaranja pa do zatvaranja međunarodne izložbe o Ani Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku. Istaknuo je kako je razlog zatvaranja odbijanje ravnatelja te škole Belamarića da budu uključeni i panoi na kojima se prikazuje stradanje djece pod ustaškim režimom.
Ponovio je kako je riječ o međunarodnoj izložbi, koja se postavlja u dva dijela: prvi o Ani Frank i drugi o stradanju tijekom Drugom svjetskom rata u zemlji u kojoj se postavlja izložba.

“No, ravnatelju Belamariću zasmetalo je što su ustaše predstavljeni kao koljači”, kazao je Stazić i dodao da je izložba u tri godine postavljena u 23 grada. Zasmetalo je ravnatelju, kazao je Stazić, što nisu predstavljena i stradanja na Golom otoku, “ali čovjek očito nema kognitivnih sposobnosti da shvati u čemu je razlika”.
Naveo je i da je riječ o međunarodnoj sramoti te kazao kako očekuje od premijera Plenkovića da uputi pismo ispriku. Zatražio je i od ministra obrazovanja Pave Barišića da pokrene postupak smjene ravnatelja. “Ako ministar Barišić ne zna kako pokrenuti postupak smjene, neka ga prepiše.”

Tijek sjednice

Pernar je odlučio upozoriti Reinera da upada u riječ zastupnicima i time nepotrebno odugovlači raspravu. “Rasprava postaje negledljiva”, kazao je Pernar. “Kad ćete na sljedećim izborima vi dobiti toliko glasova i voditi ove sjednice, onda ćete je voditi na svoj način, ja sam u to uvjeren. Dotad ću je ja voditi na svoj način” odbrusio mu je Reiner.

Svađa Marasa i Reinera o temi i trajanju obraćanja eskalirala je pa je Reiner poručio Marasu da nema pravo s njim raspravljati te da “prouči Poslovnik pa će se znati ponašati u sabornici” te mu oduzeo riječ. “Ovo više nema smisla, zar ćemo sada ići tuk na utuk”, kazao je Reiner i ponovno pozvao zastupnike da se drže teme.

“Gospodin Bulj je jedan od rijetkih članova u ovom Saboru koji nije na daljinski upravljač. Glasao je protiv proračuna s kojim se nije slagao. Nije u redu napadati ga da je glumac, jer nije glumac”, kazao je Ivan Pernar. Reiner ga je upozorio da hvaljenje Mire Bulja nije tema rasprave.

“Vi ste rekli predsjedniku jedne stranke da je kriminalac (Karamarku, op.a.), a nama govorite da radimo spektakl! Nemojte se vrijeđati ako vam mi kažemo što ovdje piše (u tužbi, op.a.)”, kazao je Bauk.

Nekoliko zastupnika ukazalo je potom na povredu Poslovnika vezano uz izlaganje Gordana Marasa, odnosno zamjerili su Reineru što nije oduzeo riječ Marasu. “Vidite da pokušavam biti maksimalno demokratičan”, kazao je Reiner.

Gordan Maras kazao je kako dosad nismo navikli na međusobna optuživanja partnera u vlasti. Kad je riječ o kadrovskim pitanjima, onda se slažu, a kad treba kritički progovoriti, onda se iz Mosta svađaju s HDZ-om, ustvrdio je Maras.
Potom je kazao kako se Andrej Plenković boji da ga Božo Petrov ne optuži za korupciju pa zato nije stavio Martinu Dalić u povjerenstvo za Inu. Reiner ga je dvaput upozorio da se ne drži teme. Maras je nastavio po svome pa mu je Reiner dao opomenu.

Arsen Bauk je u ime Kluba SDP-a kazao da političari moraju biti svjesni odgovornosti za izrečenu riječ. No, Bulj je, kaže, Bauk, dodatno zaoštrio retoriku prema Karamarku. “Ne može se reći da smo u SDP-u nešto pretjerano štedjeli Karamarka, no ipak nismo zaslužili tužbu za klevetu. A oni jesu, iako je riječ o bivšim koalicijskim partnerima.”

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek obrazložio je odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva vezano uz zahtjev da se skine imunitet članovima Mosta Boži Petrovu i Miri Bulju, koje je za klevetu tužio Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a. Kazao je da kazneni postupak može biti pokrenut nakon isteka mandata, ali tijekom njega ne.

Također, odbačen je i zahtjev da se tijekom trajanja zastupničkog mandata Milorada Pupovca odbija skidanje imuniteta zbog kaznenog djela klevete, temeljem zahtjeva Staniše Žarkovića i Nenada Vlahovića.

Facebook Komentari