MUP opovrgava HRW: hrvatski policajci nisu nasilni prema tražiteljima azila

Ministarstvo unutarnjih poslova reagiralo je u petak popodne na priopćenje Human Rights Watcha u kojem se tvrdi da su hrvatski policajci nasilni prema tražiteljima azila te da im onemogućuju da uopće iskoriste svoje pravo da zatraže zaštitu u Hrvatskoj.

Vezano za objavu Human Rights Watcha od petka, 20. siječnja 2017. godine pod naslovom Croatia: Asylum Seekers Forced Back to Serbia, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske dužno je reagirati zbog niza netočnih informacija i insinuacija koje javnost navode na pogrešne zaključke o tražiteljima međunarodne zaštite kao ranjive skupine.

“Tekst je sastavljen na temelju razgovora s desetoro državljana Afganistana, što nije relevantno s obzirom na to da je u 2016. godini registrirano 2.235 tražitelja međunarodne zaštite. Usporedbe radi, godinu prije toga registrirano je 211 tražitelja, što je povećanje od 959 posto u odnosu na prethodnu godinu. Nadalje, do kraja 2016. godine odobrena je zaštita za 273 osobe (186 azil, 87 supsidijarna zaštita), od toga u 2016. godini za 99 osoba (83 azil, 16 supsidijarna zaštita)”, priopćili su iz MUP-a.

“Naglašavamo da se sigurnosni izazovi koji proizlaze iz problematike migranata odnose i na problem različitih kriminalnih radnji poput krijumčarenja ljudima, na što Ministarstvo unutarnjih poslova mora adekvatno reagirati. Također, postupanja policije na granici prema migrantima ne možemo nazvati krizom već se radi o redovnom postupanju policije, iz svega toga se može zaključiti da je Republika Hrvatska humana i sigurna zemlja.

Ministarstvo unutarnjih poslova ističe kako je policija na svako nasilje prema tražiteljima međunarodne zaštite reagirala u što bržem mogućem roku. Dokaz tome je dovršeno kriminalističko istraživanje u Policijskoj upravi zagrebačkoj nad dvojicom muškaraca zbog sumnje da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja nad libijskim i sirijskim državljaninom 31. prosinca 2016. godine, dok je kaznena prijava podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.

Napominjemo da je Republika Hrvatska zemlja kandidat za prijem među države članice schengenskog prostora te Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima intenzivne pripreme za schengensku evaluaciju. Tako osim usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa schengenskom pravnom stečevinom, organizira se, samostalno i s drugim tijelima i organizacijama (npr. UNHCR), provođenje redovitih edukacija policijskih službenika na temu pristupa sustavu međunarodne zaštite i zaštite temeljnih ljudskih prava.

Isto tako, u studenom 2016. godine, predstavnici Ureda pučke pravobraniteljice više puta su posjetili hrvatsku graničnu policiju na granici sa Srbijom i prema našim dosadašnjim saznanjima tijekom posjeta nisu utvrđene bilo kakve značajnije nepravilnosti.

Vezano uz upućeno pismo Human Rights Watcha napominjemo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo odgovor 11. siječnja 2017.”, priopćili su.

Facebook Komentari