Vrijeme je za dijetu, probajte ovu: Dijeta – 10 posto

Svako mršavljenje koje u kratkom vremenskom razdoblju smanji težinu za više od 10% nije zdravo. – temeljni je postulat dijete 10% i opće prihvaćeno pravilo koje podržavaju nutricionisti i liječnici.

Da je teza 10% istina najbolje govori notorni jo-jo efekt, koji se javlja kao posljedica stresa uzrokovanog naglim prestankom dijete. Zbog toga je važno tijelo priviknuti na novu tjelesnu težinu postepeno i s ciljem održavanja nove, željene težine. Dijeta 10% nije samo dijeta, ona je koncept mršavljenja koji kao plan ishrane može koristiti bilo atkinsonovu, mesnu ili dukanovu dijetu. Navedenu dijetu potvrdila su brojna iskustva. Dijeta se provodi u 1-4 faze ovisno o trenutnoj i željenoj težini. Dobar savjet onih koji imaju bogato iskustvo u mršavljenju – ” nije važno koliko dugo držite dijetu ili u kojoj ste fazi dijete. Bitno je da nakon što smanjite težinu za 10 % napravite pauzu od dvadeset dana. Pauza je peroiod u kojem je fokus na održavanju nove tjelesne težine i privikavanje tijela na novu kilažu.”

Obratite pozornost na to da se pojačano fizički krećete.

Pri održavanju željene težine konzumirajte tri šalice zelenog čaja dnevno. Pijte 2l vode i svježe iscjeđenog soka od limuna, bez šećera. Dok traje faza prilagođavanja novoj težini, najbolje je izbjegavati kasne večere, umjesto  koje se prporuča jogurt (200ml) bez dodatka kruha ili peciva.

1 dan: povrće – kuhano, sirovo, kuhane i sirove salate, dozvoljena je i krumpir salata ili grah salata, variva, može se koristiti sol i ostali začini te maslinovo ulje

2. dan: sve vrste pripreme mesa osim pohanog, a može se i riba u zamjenu za meso, ne mješati s mahunarkama, rižom i krumpirom i samo da nije pohano

3. dan: riža i žganci (palenta) s vegetom i začinjeni s malo maslinovog ulja

4. dan:  sve vrste sireva i jogurta

5. dan:  jaja pečena, kuhana, maslinovo ulje i svi začini se mogu konzumirati

6. dan: svježe i kuhano voće, bez sokova, kompoti bez šećera, sušeno i orašasto voće u malim količinama

7. dan: isto kao i prvi dan

U ovom tjednu nema ograničenja u količinama, umjesto masti i ulja važno je da se koristi maslinovo ulje, hrana se ne soli dok se ostalim začinima možete služiti; ne koristiti zaprške i ne jesti kruh. I dalje je bitno da se meso ne mješa s rižom, mahunarkama i krumpirom.

Kroz cijelu dijetu možete piti nezaslađenu kavu i čaj, te vodu. izvor:mojadijeta

Facebook Komentari