U Kanadi preminuo Mile Šušak, brat ratnog hrvatskog ministra obrane

U Kanadi je u 76. godini života preminuo Mile Šušak, brat hrvatskog ratnog ministra obrane, jedan od onih Hrvata u iseljeništvu koji su dosanjali slobodnu Hrvatsku, piše vecernji.hr.

Mile Šušak rođen je u Širokom Brijegu 1941. godine, a nakon srednjoškolskog školovanja jedno vrijeme radio je kao trgovac u svom rodnom Širokom.

Oženio se Slavicom (djevojački Vukoja) iz Mamića i nekoliko godina živjeli su u Širokom, gdje su rođeni njihovi sinovi Mario i Eugen. 

Kad je Mile imao samo četiri godine, 1945., ostaje bez oca Ante, a te godine rodio mu se brat Gojko. 

Brat Branko prebjegao je u Kanadu već 1956. godine, a Mile 1967. odlazi kod njega, da bi 1974. godine sa sobom u Kanadu odveo suprugu, sinove i majku Stanu.

Mlađi brat Gojko u Kanadu je dospio 1968. godine, a dvojica stričeva u Ameriku su se odselila početkom prošloga stoljeća.

Eugenu je bilo samo godinu dana kad je obitelj Šušak stigla u Ottawu. Mile kao menadžer u ugostiteljstvu ostvaruje američki san, a kao brojni hrvatski domoljubi, sanjao je slobodnu Hrvatsku.

Brat Gojko bio je jedan od najvažnijih Hrvata u realizaciji hrvatskih projekata u Kanadi, a u bratu Mili imao je izvrsnog suradnika.

U Kanadi su se rodile njegove kćeri Stana i Marija, a nakon osamostaljenja Hrvatske Milina djeca stižu u domovini. 

Eugen je bio na vrlo odgovornim dužnostima u Bosni i Hercegovini, trenutačno je direktor Naftnih terminala Federacije BiH, Mario je direktor hotela Sheraton u Zagrebu, Marija predaje na Američkom sveučilištu u Zagrebu, a Stana je u Zagrebu predavala u školi stranih jezika.

Bit će pokopan u svom voljenom Širokom Brijegu.

Facebook Komentari