Panenić objašnjava MOST-ov model: HDZ-ov model za Inu donosi određene rizike i javnost je skeptična

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić pojasnio je za N1 Mostov model za preuzimanje Ine od mađarskog Mola.

“Mostov prijedlog nije model koji je neka inovacija. On je poznat u svijetu i kod nas. To je model po princpu d.o.o. Dakle, društvo koje se osniva s namjerom da u ime države upravlja određenom imovinom.

Kada se na njega prebaci dio imovine, na osnovu toga se mogu izdati obveznice. Investitor stiče prihod od tih obveznica, ali imovina ostaje u državnom vlasništvu. Društvo posebne namjere tada upravlja imovinom”, objasnio je.

“Možemo vidjeti da HDZ-ov model nosi određene rizike. Javnost je vrlo skeptična prema tom modelu. Praksa s IPO-ima pokazala se ne baš dobrim rješenjem za Hrvatsku dosad. Ovo je model iza kojeg svim možemo stati, a ne ugroziti nacionalne interese”, dodao je.

Panenić je dodao kako ne može govoriti o cijeni Ininih dionica, nego da to treba pitati pregovarački tim.

“Kada se radi o tako velikoj prodaji, dionice onda uvijek imaju diskontnu cijenu”, dodao je.

“Mislim da je interes i Mosta i HDZ-a da se preuzme upravljanje Inom. Ovaj Molov model upravljanja je nanio velike štete Ini”, smatra Panenić.

“Osobno sam za to da se s Molom razgovara da se on potpuno povuče s tržišta. Ukoliko MOL bude jak igrač, nama će biti teško samostalno upravljanje Inom. Vidimo da se sada oni pojavljuju i na tržištu plina. Naftni biznis je biznis velikih kompanija, trebamo pronaći jake strateške partnere koji nam mogu osigurati dugoročno funkcioniranje i upravljanje Inom”, zaključio je.

Petrov otkrio Mostovu ideju za kupovanje Ine, prodaja dijela HEP-a nije jedina opcija

Facebook Komentari