UNESCO na Plitvicama, hoćemo li izgubiti zaštitu: Kuščević – loše se gospodari Nacionalnim parkom

U medijima se već duže vrijeme pojavljuju kalkulacije da bi Nacionalni park Plitvička jezera mogao nestati s UNESCO-ve liste. Nacionalni parkovi su u MOST-ovom ministarstvu Slavena Dobrovića. Je li u pitanju propust vezan uz prekomjernu gradnju ili nedovoljna briga, Hrvatska danas pitala je ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovru Kuščevića.

U tijeku je posjet predstavnika UNESCO komisije koji su na sastanku s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja? O čemu je riječ?

Od 17. do 19. siječnja 2017. godine, u sklopu posjeta UNESCO- komisije NP Plitvička jezera, na radnim sastancima sudjeluju i predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a sve kako bismo na najbolji mogući način zaštitili taj prevrijedni prostor Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Žao mi je da se u posljednjih nekoliko godina loše gospodari s Nacionalnim parkom bez kvalitetne strategije što je rezultiralo činjenicom da nisu uređeni najbitniji elementi upravljanja parkom poput vodoopskrbe, odvodnje, da nije izgrađen dovoljan broj pješačkih staza kojih je premalo, da se nije kontrolirao broj turista, zamijećen je i nedostatak edukacijskih projekata – sve navedeno rezultiralo je ovakvim stanjem.


U medijima se spominje i prekomjerna gradnja unutar NP Plitvička jezera. Kako to komentirate?

Ponovno tvrdim kako nije samo gradnja uzrok ovakvog stanja u parku već loše upravljanje Nacionalnim parkom. Što se gradnje tiče, morate znati da je Hrvatski sabor u mandatu Milanovićeve Vlade u travnju 2014. godine usvojio Prostorni plan područja posebnih obilježja Nacionalnog parka  «Plitvička jezera» uz suglasnost Ministarstva zaštite okoliša. U skladu s tim Planom, od usvajanja do danas izdano je 35 građevinskih dozvola za izgradnju unutar Nacionalnog parka.

Nadalje, što se tiče bespravne gradnje mogu istaknuti se kako se prošlih godina uopće nije vršio nadzor građevinske inspekcije, dok smo mi tijekom 2016. godine izvršili sveobuhvatni  nadzor na području parka i izdali pet inspekcijskih rješenja o uklanjanju.

Spominjao se i moratorij na gradnju?

Mi smo pravna država i moramo poštovati pravne popise Republike Hrvatske. Moratorij očito predlažu ljudi koji ne poznaju pravne propise jer to nije predviđeno niti jednim zakonom. Dok je na snazi Prostorni plan za svako područje Lijepe naše uredi su dužni izdavati akte za gradnju koji su u skladu s Prostornim planom pa tako i za Nacionalni park Plitvička jezera.

Stoji činjenica kako se Prostorni plan Nacionalnog parka  «Plitvička jezera»  mogao puno bolje napraviti i iz tog razloga i sudjelujemo na ovom dvodnevnom sastanku gdje će predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na čelu s državnom tajnicom Katicom Prpić i pomoćnikom ministra Igorom Čižmekom obilaziti Plitvička jezera te analizirati važeći plan.

Nakon završenog sastanka i donošenja zaključaka zatražit ćemo prijedloge Uprave Nacionalnog parka Plitvička jezera i resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, UNESCO-a i drugoj javnih pravnih tijela te ako bude potrebno pokrenuti izmjenu Prostornog plana Nacionalnog parka  «Plitvička jezera».

No napominjem da svi naši napori kao ni moguće izmjene Prostornog plana neće promijeniti  činjenicu da se Nacionalnim parkom Plitvička jezera loše upravlja te smatram kako je tu potrebno uvesti nužne i korjenite promjene, zaključuje ministar Kuščević.

Priopćenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike

U okviru aktivnosti s ciljem smanjenja pritiska na Nacionalni Park Plitvička jezera koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, u Hrvatsku su u reaktivnu monitoring misiju doputovali predstavnici UNESCO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode koja provodi stručne evaluacije za UNESCO (IUCN), a koji će dati svoje mišljenje o stanju u parku kao i optimalnim rješenjima.

Predstavnica Tajništva UNESCO-a Sussana Kari i Pierre Galland iz IUCN-a su se u Zagrebu sastali sa predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskog zavoda za prostorno planiranje, Ministarstva turizma i Hrvatskih voda te JU NP Plitvička jezera. Na sastanku je iznijet pregled stanja u NP Plitvička jezera, te je, među ostalim, bilo govora o problemima velikog broja posjetitelja, problemima s prostornim planom i povezanim izdavanjem građevinskih dozvola, inspekcijskom nadzoru, sustavu vodoopskre i odvodnje.

Predstavnici reaktivne monitoring misije za vrijeme boravka u Hrvatskoj obići će Nacionalni park Plitvička jezera te održati sastanke sa predstavnicima Parka, lokalne samouprave kao i svim ostalim dionicima uključenima u problematiku prekomjerne posjećenosti.

Reaktivnu monitoring misiju, podsjetimo, pozvalo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike svjesno problema u kojima se nalazi Nacionalni park Plitvička jezera vezano uz pritisak od strane posjetitelja kao i pojačane izgradnje objekata.

Ministarstvo će u suradnji s ostalim tijelima izraditi i zajednički akcijski plan za rješavanje uočenih problema za svaki od sektora (prostorno uređenje i graditeljstvo, zaštita prirode, vodno gospodarstvo) i sukladno uputi UNESCO-a, nakon završene misije, poduzeti daljnje potrebne korake za rješavanje problematike.

Glavni cilj nam je učinkovita zaštita i očuvanje Nacionalnog parka Plitvička jezera kroz bolje upravljanje posjetiteljima i pojačanu kontrolu izgradnje objekata i ostale infrastrukture, kako pritisak turističke djelatnosti ne bi ugrozio prirodne vrijednosti zbog kojih je park i uvršten na UNESCO listu.

Share This Article