PRIJENOS Izvješće premijera o sastancima Europskog vijeća: Burna rasprava u izlaganjima i replikama

Premijer Andrej Plenković vratio se u prosincu sa sastanka Europskog vijeća i danas o tome izvještava zastupnike.

Sjednica se tako nastavlja raspravom o Izvješću predsjednika Vlade Republike Hrvatske o održanim sastancima Europskog vijeća tijekom 2016. godine.

Prvi puta podnosio je izvješća sa sastanka, koji se dogodio samo dan nakon izglasavanja povjerenja njegovoj Vladi. Drugi sastanak Europskog vijeće dogodio se sredinom prosinca, kada su zastupnici išli na zimsku pauzu pa je ovo zapravo prva prilika da ih izvijesti o sastanku. Premijer je, naime, dužan jednom godišnje zastupnicima podnijeti izvještaj zastupnicima, ali Plenković je rekao da će nastojati to napraviti nakon svakog sastanka. Prema utvrđenom rasporedu, najprije premijer podnosi izvješće, slijede replike, zatim rasprava po klubovima i zaključak premijera.

Plenković je u svom izlaganju ponovno istaknuo dolazak predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska na obilježavanje 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao posebnu čast. Čestitao je i Antoniju Tajaniju na izboru na mjesto predsjednika Europskog parlamenta te dodao kako je on njegov veliki prijatelj.
U svojem daljnjem izlaganju istaknuo je neke od ključnih događaja u Europi u prošloj godini, primjerice Brexit i ostavku talijanskog premijera Mattea Renzija, te naveo da je Hrvatska sudjelovala na šest sastanaka Europskog vijeća.

Premijer je istaknuo kako je jedan od prioriteta Hrvatske i Europske unije rješavanje migrantske krize i borba protiv terorizma, o čemu je bilo riječi na zadnjoj sjednici Europskog vijeća u prosincu 2016. godine. Istaknuo je kako će se pojačati mjere kojima je cilj sprječavanje krijumčarenja migranata i trgovine ljudima kao i mjere za sprječavanje pranja novca za financiranje terorizma.

“Naš je prioritet da takozvana balkanska ruta ostane zatvorena. To je za Hrvatsku iznimno važno i moramo gledati s južnoistočnim europskim zemljama da to tako bude. Hrvatske granice moramo osiguravati sa svim mjerama s kojima to radi hrvatska policija, bez da gradimo fizičke zapreke”, rekao je Plenković.

“Europa nikad više neće biti ista nakon što se završi postupak izlaska Velike Britanije iz EU-a”, istaknuo je Plenković, i ponovio kako to smatra krupnom pogreškom bivšeg premijera Davida Camerona. Kazao je i kako u određivanju novog smjera EU-a važnom sudionicom vidi i Hrvatsku.

“Izuzetno je važno kakvu ćemo ulogu imati u kontekstu uloge članica koje su iz istočne i jugoistočne Europe”, kazao je premijer i dodao da je važan i odnos prema susjedima.

Istaknuo je i važnost odnosa s BiH i Srbijom te rješavanja otvorenih pitanja sa Slovenijom, pa i Mađarskom oko MOL-a. Kazao je kako su sastanci Europskog vijeća jako važni za definiranje europske politike te da u njima sudjeluje tek 28 ljudi, “atmosfera je intimnija nego u Hrvatskom saboru”.

Uslijedila je rasprava

Facebook Komentari