Premijer kakvoga niste vidjeli: Moja osobna bit će politička argumentirana bitka i rasprava protiv vas i vaše politike i vaše demagogije

Premijer Andrej Plenković, iako je inače uobičajenog diplomatskog rječnika od kada je preuzeo dužnost u Banskim dvorima, danas je na kritike saborskog zastupnika Živog zida Branimira Bunjca koji ga je nazvao „briselskim projektom” doslovce pokazao svoje drugo lice.

Bunjac je, naime oštro kritizirao premijera Andreja Plenkovića nakon njegovog izvješća.

“Vaše izvješće otvorilo mi je oči. Do danas sam gajio nadu da ste vi ipak hrvatski premijer, ali nakon vaših današnjih riječi čvrsto sam uvjeren da ste vi samo jedan briselski projekt i ništa drugo. Ovakvo zaklinjanje u sve ono što je na ovome kontinentu loše, doista se rijetko čuje. Klanjanje Europskoj uniji, vjera kao da se radi o nekoj religiji, ne sjećam se da je ijedan hrvatski premijer ovako govorio u ovom saboru. Niste se sramili koristiti riječ mainstream kao nešto pozitivno već ste izrazili svoje potpuno slaganje s time da jedan maleni kružok odlučuje o svemu što se dešava na ovom kontinentu sa nesagledivim posljedicima”, kazao je Bunjac.

Plenković je potom odgovorio.

“Vi meni sporite legitimitet hrvatskih birača i usuđujete se proglasiti me nečijim projektom. E, nećete. Jedna od ključnih zadaća, moja osobna kao političara, ali i kao predsjednika Vlade i predsjednika stranke, bit će politička argumentirana bitka i rasprava protiv vas i vaše politike i vaše demagogije i vašeg neznanja i vašeg dovođenja u zabludu brojnih hrvatskih birača”, poručio je Plenković, prenosi dnevnik.hr.

Ali da se vi usudite reći meni da sam ja nečiji projekt?! Temeljem čega, temeljem kojeg to legitimiteta? Ja koji sam osvojio mandat, i za Hrvatski sabor prije nekoliko godina, i prvi i drugi put za Europski parlament, i u stranci, i pobijedio na izborima u okolnostima koje nisu tako izgledale. Imam čak i mandat u mirovanju u Vijeću gradske četvrti. Imam sva tri moguća legitimna mandata koje možete imati, lokalni, nacionalni i europski, jednog sam se odrekao sad. Vi meni sporite legitimitet hrvatskih birača i usudite me se proglasiti nečijim projektom. E nećete, nećete uvjeriti hrvatsku javnost ni neke komentatore iz medija i političkih stranaka, i tu bitku ću voditi vrlo snažno i odvažno. Razina bezobrazne namjere da vi kažete da je moj posjet Ukrajini nanio štetu Hrvatskoj. Temeljem čega, temeljem čega? Da smo vodili politiku ’90-e, politiku prvog predsjednika Tuđmana, na način na koji sugerirate, Hrvatska ne bi bila cjelovita i samostalna. Koristiti iskustvo mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja u zemlji poput Ukrajine, za Donjeck i Luganjsk, što u tome ima loše, tko se tome može protiviti? Ja sam naučen na medijsko-hibridno komuniciranje i ratovanje. Možda hrvatska javnost nije. To neće proći i nimalo me ne impresionira, ni vi, ni oni koji tako komentiraju, rezolutan je bio Plenković.

Što se tiče politike HDZ-a iz 90-ih, politike priključivanja EU i europskim vrijednostima, to je bila jedna od temeljnih zadaća i ciljeva predsjednika Tuđmana. On koji je, vi ste kako sam shvatio povjesničar, prepoznao ulogu malih naroda u povijesnom kontekstu, jako je vjerovao kolika je bitna samostalnost i neovisnost i priključivanje zapadnim demokracijama. Gospodine Bunjac, nisam vas primijetio ni 90-ih ni prošlog desetljeća, a 20 godina smo radili da ostvarimo članstvo u EU i NATO-u. Za vas niti sam tada čuo ni vidio, niti bilo koga iz Živog zida, niti jednog. Vodio sam kampanju referendumsku 2011. koja je itekako legitimna i koja je pobijedila 66 na prema 33. Vodio bih je ponovno. Ne zato što je to nečiji projekt, nego zato što je to većinska volja hrvatskih ljudi, birača, onih koji daju povjerenje onima koji su u stanju sposobno i racionalno upravljati, a ne vama koji samo šire dezinformacije. Vi koji kažete da je zdravstveni sustav najbolji na Kubi, ovdje je ministar vanjskih poslova, neka vam kasnije na kavi kaže koja su dostignuća i kako je ta zemlja percipirana. Mislim da ste na taj način, a i brojnim drugim izjavama, pokopali sami sebe u smislu argumentacije i kredibiliteta, a pretenzije da sebe uspoređujete s Radićem i prvim hrvatskim predsjednikom i HDZ-om su toliko smiješne i začuđujuće da ste ih uopće u stanju izgovoriti. To može proći na vašim kružocima na kavi, ali vam to ovdje neće proći, rekao je premijer.

Nakon premijerova odgovora, Bunjac je replicirao.

Vi ste možda naviknuli da ljudi vama povlađuju. Ja vam neću povlađivati,nisam došao u ovaj Sabor da vam klimam s nosom, niti sam došao ovdje da mi vi šaljete SMS pa da mijenjam mišljenje kako vi želite. Točno znam kome govorim u ovom trenutku, možda za razliku od vas. Imam pred svojim licem hrvatske građane koji pate i koji znaju da se njihovi problemi ne rješavaju i prema tome govorim u njihovo ime, rekao je Bunjac.

Branimir Bunjac je raspravljao u ime Kluba zastupnika Živog zida i Snage nakon izvješća premijera.

Iz cijeloga vašega izvješća možemo samo kratko zaključiti, da je hrvatska vanjska politika i njezino sudjelovanje u EU jedan potpuni debakl. Građanima se uz ovakvu politiku i ovakvu Vladu ne piše dobro. Drago mi je da se ovaj govor snima i da će se moći gledati i za 4 godine, da će se moći gledati i za 50 godina i za 100 godina.Isto kao što danas još postoji fonogram izjave Stjepana Radića “Ne srljajte kao guske u maglu!”, rekao je , između ostalog Bunjac.

VIDEO Plenković nije ostao dužan ni Pernaru: Hrvatska javnost mora shvatiti da vi ne znate što govorite

Facebook Komentari