Odabrati dijetu za mršavljenje jednako je teško kao i pridržavanje te iste dijete

Piše: Darija Vukres

Kod odabira dijete treba pripaziti da vam namirnice koje se najčešće koriste nisu mrske jer će samim time biti previše teško držati se rasporeda prehrane, koje ta dijeta nalaže.

Iako dijeta znači da sebi oduzimamo mogućnost da pojedemo nešto slatko ili masno, kada god to poželimo, ne mora značiti da nam dijetalna prehrana mora biti odbojna.

Upravo zato, važno je izabrati dijetu koja je najviše prilagođena vama te koja u svom rasporedu sadrži namirnice koje su vam drage.

U sljedećih nekoliko dana donosimo vam neke od najpopularnijih dijeta:

1.DIJETA 9 KILOGRAMA

Dijeta 9 kilograma jedna je od najpopularnijih redukcijskih dijeta na svijetu i zato je našla svoje mjesto na ovom našem popisu. Kontinuirano je drže i brojne hollywoodske zvijezde i kunu se da je upravo ona zaslužna za njihov odličan izgled na crvenom tepihu.

Pitate se zašto je tako omiljena? Iz razloga što omogućava gubitak od čak 9 kilograma u samo 14 dana, ako se strogo pridržavate datog plana prehrane. Prema kreatorima i poklonicima ove dijete, nakon tih dva tjedna trebala bi dovesti do takvih promjena u metabolizmu da se izgubljeni kilogrami ne bi trebali vratiti odnosno ne dolazi do tzv. „jo-jo“ efekta.

To naravno ne znači da se nakon 14 dana dijete vratite na takvu prehranu u kojoj jedete sve što želite i kada želite već bi Vaša prehrana trebala uvijek biti izbalansirana i kvalitetna te bi trebali održavati određenu fizičku aktivnost.

Ukoliko niste poklonici vježbanja, probajte barem uvrstiti ugodnu šetnju u svoj život. Tijelo će Vam biti zahvalno i zasigurno ćete se osjećati poletnije i bolje.

Mi ćemo Vam prikazati plan prehrane za jedan tjedan s time da isti plan trebate ponoviti i naredni tjedan.

Ako biste željeli skinuti još kilograma, nemojte nakon tih 14 dana nastaviti s dijetom već napravite pauzu od 2 tjedna i onda ponovite dijetu. Tijelo se treba malo oporaviti s kompletnijom prehranom.

Kako Vam organizam ne bi dehidrirao i kako biste potaknuli izmjenu tvari, jako je bitno da pijete minimalno dvije litre tekućine svaki dan. Najbolje je da se okrenete običnoj vodi. Također možete piti čaj (ponajprije neki koji pospješuje izlučivanje toksina iz organizma, poput mente) i kavu (također diuretik za pospješenje izlučivanja) bez šećera, eventualno uz dodatak malo umjetnog zaslađivača. Šećer se treba izbjegavati u svakome obliku, za vrijeme trajanja dijete. Sokovi se također ne preporučuju upravo iz tog razloga (sadrže šećere), ali se možete počastiti svježe iscijeđenom limunadom (također bez dodatka šećera; ukoliko Vam je prejaka – razblažite je s vodom). Njome ćete unijeti zdrave vitamine, a limun ne sadrži puno kalorija i iznimno je bogat vitaminom C.

Alkohol je strogo zabranjen obzirom da poništava učinke dijete i time uništava cilj za koji se borite tih dva tjedna. Tako da, za vrijeme trajanja dijete, izbjegavate i malu čašicu svog omiljenog pića.

Obzirom da je riječ o redukcijskoj dijeti, svakako se prije držanja posavjetujte s Vašim liječnikom i provjerite da li ju možete držati. Ne preporuča se dijabetičarima, osobama sa zdravstvenim poteškoćama, trudnicama i dojiljama. Preporučamo uzimanje suplemenata vitamina i minerala obzirom da će Vaš organizam osjetiti dodatnu potrebu za njima za vrijeme držanja dijete.

Kako ćete vidjeti u prikazanom jelovniku, dijeta 9 kilograma zagovara unos špinata i zelene salate za vrijeme trajanja dijete te ih možete začiniti s malo soli, kao i malo jabučnog ili balzamičnog octa, ili još bolje – limunova soka.

U špinatu, zelenoj salati, mrkvi, repi (možete ju jesti umjesto mrkve) i voću možete uživati u neograničenim količinama. Od voća nemojte jesti banane obzirom da sadrže dosta šećera. Kada na svom jelovniku vidite odrezak, možete ga začiniti s malo soli, paprom i začinima po želji, s time da se preporučaju prirodni začini. Jedan odrezak trebao bi, prema ovoj dijeti, težiti oko 250 grama. Izbjegavajte one s masnoćama, tako da je zapravo najbolje da se na Vašemu tanjuru nađu nemasna piletina ili puretina, kao i teletina ili junetina. izvor:mrsavljenjeforum

 

Facebook Komentari