Italiju pogodila serija jačih potresa, osjetili su se i u Hrvatskoj, a treslo se danas i u Srbiji

Treslo se i u Rimu, javljaju građani. Iz talijanskog Crvenog križa kažu da još nema izvješća o šteti ili ozlijeđenima. Autocesta koja prolazi tim područjem zatvorena je dok se ne provjeri je li došlo do oštećenja. Potresi u Italiji osjetili su se i u Hrvatskoj, naročito u obalnim dijelovima zemlje, javljaju seizmolozi, prenosi dnevnik.hr.

Italiju je danas nešto nakon 10:30 sati pogodio potres magnitude 5,3 stupnja. Treslo se područje stotinjak kilometara sjeveroistočno od Rima, javlja Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC). To je dio oko grada Amatricea, koji je već bio pogođen potresom, u kojem je život izgubilo više od 200 ljudi.

Epicentar današnjeg potresa bio je u centralnoj Italiji, 10 kilometara od grada Maltignana, a mogao se osjetiti i u Rimu.

Nešto nakon 11:15 zabilježen je još jači potres, magnitude 5,7 stupnjeva. Građani javljaju kako se ponovno snažno treslo te da su izašli iz svojih kuća. U Rimu je nakon drugog potresa, za koji građani javljaju kako je trajao duže i jače se osjetio, evakuirana i podzemna željeznica.

Ubrzo potom, u razmaku od 5 minuta, dogodio se i treći jak potres, magnitude 5,3. Škole u Rimu su evakuirane. Po podacima EMCS-a, potres jačine 3,2 stupnja zabilježen je i u Srbiji.

Potrese, poglavito dosad najjači, zabilježili su i na Geofizičkom odjelu PMF-a.

“Danas, 18. siječnja 2017. u 11 sati i 14 minuta (SEV) dogodio se jak potres s epicentrom u središnjoj Italiji. Potres je imao magnitudu M=5,7 prema Richteru, a osim u Italiji mogao se osjetiti i u Hrvatskoj, poglavito u obalnom dijelu zemlje i na višim katovima zgrada (intenzitetom III stupnja MCS ljestvice).
Ovaj potres je nastavak pojačane seizmičke aktivnosti koja je započela u kolovozu 2016. godine u području Amatrice-Norcia”, poručili su oni.

Facebook Komentari