Hrvatska napokon dobila veleposlanika u Rusiji? Evo tko bi trebao ‘omekšati’ Putina

Novi hrvatski veleposlanik u Rusiji bit će Tonči Staničić, potvrđeno je za Večernji list iz više diplomatskih izbora. Procedura imenovanja hrvatskog diplomata u Moskvi ipak nije potpuno završena jer se još čeka agreman, odnosno pristanak zemlje prijateljice.

Tonči Staničić profesionalni je diplomat i bio je, među ostalim, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te Bugarskoj, piše Večernji list.

Tako se, među više imena kojima se baratalo, iskristaliziralo ono koje će popuniti mjesto koje je ispražnjeno prije gotovo dvije godine odlaskom bivšeg veleposlanika u Moskvi Igora Pokaza. Iako je Pokaz šest mjeseci prije povlačenja Ministarstvu vanjskih poslova najavio svoje planove i najavio odlazak iz privatnih razloga, odugovlačilo se s rješenjem i pronalaženjem njegove zamjene.

Hrvatska tako – u toj važnoj – državi nije imala svog predstavnika na najvišoj razini. Dogovor nije postignut tada, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a nije ni poslije, u vrijeme Vlade Tomislava Oreškovića, iako je tada načelno prihvaćeno da u Moskvu ode Jakov Despot, direktor predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Moskvi. Imenovanje veleposlanika, govorilo se, bilo je otežano i zato što je svaki predloženi diplomat morao biti prihvaćen od Moskve, što je eliminiralo više prijedloga.

Facebook Komentari