PRIJENOS Plenković na aktualnom satu odgovara na pitanja oko Ine, pokušava li se pogurati inicijativa za prodaju šuma i voda

Nakon jednomjesečne stanke, Hrvatski sabor u utorak Aktualnim prijepodnevom počinje proljetno zasjedanje, a premijer Andrej Plenković i članovi vlade odgovaraju na 40-tak zastupničkih pitanja.

Ana-Marija Petin (HSS) upitala je premijera tko odlučuje o rasprodaji državne imovine, budući da je Božo Petrov nedavno vezano za privatizaciju HEP-a u intervjuu kazao da se “pokušava pogurati inicijativa za prodaju šuma i voda”

“Pitam vas je li ova izjava isitinita. Ona, kada je izgovori predsjednik Sabora, ima svoju težinu”, kazala je, dodajući da je prema Petrovljevim riječima “inicijativa mogla doći samo iz redova HDZ-a” ili Most pokušava ispasti jedina stranka koja drži do nacionalnih interesa.

Plenković joj je kazao da Petrova pita za pojašnjenje, a onda je izbjegao odgovor na pitanje, ponovivši još jednom generički odgovor na pitanja Ine i HEP-a, o tome kako većina ljudi smatra dobrim otkup Ine te da ne vidi boljeg modela od prodaje HEP-a. Ustvrdio je i da Ustav štiti sva Hrvatska prirodna bogatstva. Petin je kazala da bi on trebao odagnati sumnje koje se pojavljuju zbog informacija u javnom prostoru, a koje, ukoliko su netočne, samo unose nemir.

Na Badnjak ste ad hoc odlučili kupiti Inu, što je pozdravljeno, ali i primljeno sa skepsom, kazao je Gordan Maras (SDP) premijeru. HEP je kompanija koja je ostvarila dobit od dvije milijarde u 2015., što znači da će Vlada, potencijalno i strancima, pokloniti nekome na godišnjoj razini 500 milijuna kuna.

“Mogli ste prodati i NP Krku i Brijune i Hrvatske autoceste, to je ono što vi radite”, rekao je. “Građani žele referendum, ne žele ovakvu privatizaciju HEP-a, ali vi želite. Niste to željeli u kampanji, a sad želite”, kazao je također, pa postavio pitanje: “Koliko vrijedi mađarski udio u Ini, a koliko 25 posto HEP-a? Ili je ovo, kako bi Sanader rekao, još jedna große Spiele.”

Plenković kaže da se ne sjeća njegovih apela da je IPO HEP-a grozan, dok je Maras bio ministar u Kukuriku vladi.

“To je kompanija atraktivna za institucionlne ulagače. Govoriti javno o cijeni dionica – znate i sami – to nije osobito mudro i to se ne radi”, kazao je Plenković, dodajući da vjeruje u Vladu, Sabor i stranke koje ih vode da će napraviti u najboljem nacinalnom interesu. Pozvao je Marasa da dâ prijedlog kako otkupiti Inu i zadržati 100 posto

“Vjerovao je i Sanader u HDZ i vidite kako je završio”, kazao je Maras, navodeći da je HDZ dva puta pao na tome – i na Sanaderu i na Karamarku. Zašto bi građani vjerovali da će ova prodaja biti transparentna, pitao je Maras.

“Zato što ste vi dobar dečko iz Zagreba?”, pitao je, dodajući da će SDP tražiti referendum.

“Nemojte oko ovoga glumiti Sanadera”, kazao je.

Zastupnik Željko Lacković kazao je da se kupnjom Ine šalje poruka pravosuđu da se ne bavi korupcijom, odnosno malverzacijama i veleizdajom. Upitao je i hoće li ovo značiti kraj “mađaronske politike prema Ini”. Plenković je kazao da je i SDP-ova Vlada razmatrala IPO HEP-a.

“Vide ovaj dokument? Ovo je proizvod napravljen u vrijeme Kukuriku koalicije, a napravili su ga Morgan Stanley, Sberbank i Unicredit. Znate što je predmet studije? IPO HEP-a. Toliko o vremenu koje je potrebno”, kazao je Plenković, zapravo odgovarajući Bernardiću.

“Od svih glasova koji se čuju, malo je onih koji se protive povratku Ine”, kazao je.

Uslijedilo je pitanje SDP-ovca Davora Bernardića, koji je zatražio “jasan, nedvosmislen i sadržajan” odgovor oko kupnje dionica Ine, kao i da javnosti predstaviti jasan plan kako će to napraviti.

Plenković je kazao da je Ina strateška kompanija i Vlada se od prvog dana bavi njome, sastajući se s predstavnicima uprave i radnika. Nakon arbitraže želi široki konnsenzus o otkupu MOL-ovih dionica u Ini, jer je to dobro za Inu i energetsku sigurnost.

“To nije bila odluka ad hoc, nego produkt rasprave od prvih dana Vlade”, kazao je premijer, dodajući da je to i najbolje rješenje za odnose s prijateljskom susjednom Mađarskom. O modelu koji je najprimjereniji za kupnju dionica, kazao je da od svega što je čuo ne postoji “ni jedan bolji i učinkovitiji model od ideje IPO-a 25 posto minus jedne dionice HEP-a”.

“Upravo na taj način država kao vlasnik HEP-a sa 75 plus jednom dionicom zadržava sva ključna prava u upravljanju, bez prodaje ključne imovine. Ostvarili bismo više standarde korporativnog upravljanja”, kazao je.

Treća sjednica u mandatu premijera Andreja Plenkovića traje do petka 7. travnja, a tijekom 34 plenarna dana, zastupnici će, ako je suditi po 50 točaka dnevnog reda koji će se “u hodu” i proširiti, odraditi opsežan posao.

Pred zastupnicima će se tako naći različita revizijska izvješća, izvješće o radu Državnog odvjeništva, Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a itd.

Facebook Komentari