Plenković u Saboru brani Barišića: Ja ga poznam, on uživa respekt i povjerenje brojnih kolega, problem je apsolutno prenapuhan

Izvor: Dražen Prša

Premijer Plenković odgovarao je u Saboru na pitanje Damira Tomića o tome hoće li smijeniti ministra Pavu Barišića zbog plagijata.

“Detaljno sam proučio članak, vidio sam koliko fusnota ima u članku objavljenom u časopisu 2008.”, kazao je Plenković. U fusnote idu objašnjenja teza ili se tamo navodi izvore, navodi.

“Sve ostale fusnote imaju referencu na izvor, osim jedne u tom članku koju je ministar sam uočio prije nego što je bilo tko na bilo kojoj instanci pokrenuo provjeru… Taj članak objavljen je potom u međunarodnim časopisima s izravnim i korektnim referencama na izvor. Ministar je dao jasna objašnjenja”, kazao je Plenković rekavši da je slučaj prenapuhan.

“Pitanje jedne male reference u maloj fusnoti dignuto je na razinu ljudskog, znanstvenog i političkog integriteta Pave Barišića. Ja ga poznajem, dao sam mu povjerenje u radu… Riječ je o resoru koji je bitan za nove generacije, budućnost, našu djecu, našu konkurentnost”, kazao je Plenković, dodajući da Barišić svoj posao “radi sa srcem i želi pridonijeti Hrvatskoj” te da ne želi stati tome na put zbog “jedne takve male tiskarske greške”.

Odgovorio je zatim na pitanje zastupnika SDP-a o smjeni Barišića.

“Što se mene tiče neću, to vam kažem vrlo jasno i odgovorno… Ja ga poznam, on uživa respekt i povjerenje brojnih kolega”, kazao je i nastavio:

“Problem je apsolutno prenapuhan… Zašto bismo nakon godina imali ovako veliku raspravu o temi koja je previše eksponirana i ne zaslužuje ni ovoliko vrijeme”, kazao je.

Damir Tomić je na to kazao da ova tema apsolutno zaslužuje pažnju, upravo zbog stopiranja kurikularne reforme.

“Vama je copy/pase metoda prihvatljiva”, kazao mu je. “Očito niste pročitali dokumente koje vam je poslao Đikić, koji, među ostalim, u Barišićevom radu pronalazi citat iz članka objavljenog godinu dana kasnije”.

Nakon toga postavio mu je pitanje, koje mu postavlja i Đikić:

Kako ćete se osjećati Vi ili bilo koji roditelj kada tijekom nedjeljnog ručka pita svoje dijete:

P: Kako je bilo ovaj tjedan u školi?
O: Dobro, napisao sam dva eseja. Bilo je lagano. Dobio sam 5.
P: O čemu si pisao/la?
O: Ne znam. Mi u školi koristimo COPY&PASTE iz Wikipedije. Uopće ne stignem proučiti samu temu jer brzo kopiramo.

Đikić ponovno pisao premijeru oko Barišića i iznio 9 točaka: Uopće ne radi o maloj fusnoti niti o tiskarskoj grešci

Facebook Komentari