0.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković o slučaju Martine Dalić: Formulacija o potencijalnom sukubu interesa je potencijalna

Plenković o slučaju Martine Dalić: Formulacija o potencijalnom sukubu interesa je potencijalna

Formulacija o potencijalnom sukobu interesa je potencijalna, rekao Andrej Plenković na novinarsko pitanje o činjenici da je Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo postupak protiv potpredsjednice Vlade M. Dalić.

“Uvjeren sam da sukoba interesa nema, ona je jedna od najiskusnijih članica Vlade i ima moje puno povjerenje. Siguran sam da nikada nikakav privatni interes ne bi pretpostavila interesima Hrvatske države”, kazao je premijer.

Na pitanje hoće li se izuzeti iz odlučivanja oko Ine dok Povjerenstvo ne donese svoju odluku, Plenković je novinare uputio na M. Dalić koja je stajala pokraj njega.
……..
Martina Dalić kazala je, potom, da svoj posao obavlja u skladu s ovlastima, transparentno, odgovorno i tako če, rekla je, nastaviti i dalje.

Slučaj Martine Dalić komentirao je i Mostov Miro Bulj.

“Ja sam jasno kazao, kad je bila gospođa Orešković, da sve članove Vlade od predsjednika, potpredsjednika, saborskih zastupnika, da je Povjerenstvo dužno vidjeti je li netko u sukobu interesa i stav Povjerenstva se treba poštovati. I dalje pozivam povjerenstvo da provjeri sve članove Vlade i utvrde eventualno postojanje sukoba interesa, a dužnosnici su se dužni ponašati u skladu s njihovom odlukom”, kazao je Bulj.

Na pitanje hoće li tražiti ostavku ministrice Dalić, kao što je to učinio kad je Povjerenstvo odlučivalo o tome je li Tomislav Karamarko u sukobu interesa, Bulj je kazao da za svakoga trebaju vrijediti isti kriteriji.

“Mi smo demokratsko društvo i za svakoga bi trebali biti isti kriteriji i naravno da se temeljem odluke Povjerenstva svi trebaju ponašati”, rekao je Bulj.

Zamoljen da objasni zašto je promijenio stav te u čemu je razlika između Dalić i Karamarka, Bulj to nije učinio, nego je ponovno pozvao Povjerenstvo da istraži sve članove Vlade. “Svi koji su u sukobu interesa ne bi se smjeli doticati Ine ili bilo čega sličnoga”, rekao je Bulj.

Mostov zastupnik smatra da konačan stav o izuzimanju ministrice Dalić o donošenju odluka o Ini treba donijeti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. “Ako je ono reklo da postoji potencijalni sukob interesa, onda se ta osoba, nebitno tko bio u pitanju, treba izuzeti”, rekao je Bulj.

Nije dodatno komentirao prijavu mandatno – imunitetnom povjerenstvu, koju je protiv njega uputio Karamarko, samo je rekao da se ne smatra odgovornim za Karamarkovu sudbinu, čiju je ostavku stalno zazivao.

Ipak, Bulj je otkrio da će Most imati svoje prijedloge kad je u pitanju otkup Ine od MOL-a, ali da će o njima na vrijeme izvijestiti javnost. “Dobro je da Ina dođe u hrvatsko vlasništvo, a što se tiče privatizacije HEP-a, osobno sam bio za ustavnu zaštitu ili konsenzus, da o tome mora odlučiti hrvatski narod, a to je referendum. Zasigurno je dobro a Ina bude u vlasništvu Republike Hrvatske, ali ne i bez pitanja naroda. Nastave li se ovako rastakati hrvatski resursi, neće nam trebati niti Sabor niti Vlada”, rekao je Bulj.

Najnovije

Još iz rubrike