Plenković o putu Predsjednice RH: Što se tiče dodane vrijednosti tog putovanja – to je bilo ulaganje u buduće odnose

Ad

Branimir Bunjac (Živi zid) upitao je premijera Andreja Plenkovića na Aktualnom satu u Saboru zašto javnost nije znala za predsjedničin put u SAD i s kim se sastala ondje, Upitao je i je li veleposlanik Hrvatske u SAD-u dočekao predsjednicu, budući da se navodi da je bio na godišnjem odmoru.

“Je li ona išla u SAD privatno, službeno ili privatno-službeno?”, pitao je u konačnici Bunjac.

“Bio sam upoznat prije nego što je išla, razgovarao sam s njom po povratku”, kazao je Plenković. Naveo je i da veleposlanik nije bio na godišnjem odmoru, nego na liječenju u Hrvatskoj.

“Predsjednica je vodila razgovore sa službenicima prijelaznog, dovoljno je rekla o tome što je i s kim je razgovarala. Nije se nikada do sada tražio detaljan uvid u sastanke, pozivna pisma… Ovo je moderno vrijeme moderne komunikacije, prošlo je vrijeme pozivnih pisama”, kazao je Plenković.

Bunjac nije bio zadovoljan odgovorom i podsjetio je premijera da su zastupnici, i u ovo moderno doba, na svečanu sjednicu Sabora povodom godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske – pozvani pisanim putem.

“Ne znam smijem li ja doći na vladu bez poziva. Ako mislite da nije bitno, ja ću vam se pridružiti na idućoj”, kazao je Bunjac.

“Ona je i moja predsjednica i dužna je reći gdje ide”, nastavio je. Da ne pomisli da su zastupnici Živog zida zlonamjerni, Bunjevac je pročitao što je diplomat i istankuti HDZ-ovac Gordan Jandroković kazao prije tri godine, kad je tadašnji predsjednik Ivo Josipović otputovao u SAD da bi se susreo s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Jandroković je kazao da je to gaf protokola, ”ispod razine onoga što Hrvatska predstavlja u međunarodnoj politici”, da se radi o potpuno promašenom putovanju i da mu je “neshvatljivo da si predsjednik države može dopustiti da protokolarno s američke strane može biti tretiran na tako niskoj razini”.

“To su riječi iz vaše stranke. A sad se čini da je Josipovićev sastanak s potpredsjednikom SAD-a velebni diplomatski uspjeh, jer ovo naslikavanje s djedovima mrazovima i ispred ograde to nije”, kazao je Bunjac, predlažući – neka netko zbog ovoga bude smijenjen.

“S obzirom da ste sami rekli da veleposlanik nije bio na godišnjem odmoru već na liječenju, onda bi trebalo smijeniti predsjednicu”, kazao je Bunjac.

I Domagoj Hajduković pitao je premijera o tome je li hrvatska strana obavijestila State Department od dolasku predsjednice, ali i o njenoj izjavi u njemačkim medijima u kojoj je poručila onima kojima se ne sviđa u Hrvatskoj – da odu.

“85 tisuća naših sugrađana je već otišlo otkad ste na vlasti pa me zanima je li to službeni stav Vlade”, kazao je Hajduković.

Plenković je kazao da je djelomično odgovorio Bunjcu o putovanju predsjednice u SAD.

“Veleposlanstvo je formalno notificiralo State Department. Što se tiče dodane vrijednosti tog putovanja – to je bilo ulaganje u buduće odnose. To što nije bilo susreta s Obamom i Trumpom, to nije neuobičajeno. Obavijestila je javnost o onome što je smatrala dužnom obavijestiti. Što se tiče troškova puta, ja o tome ne znam. O tome se pričalo i kad su dužnosnici vaše vlade odlazili u SAD, ali to nije moj stil, pa neću to komentirati”, kazao je Plenković.

Hajduković kazao je da ne može prihvatiti ovaj odgovor i zatražio je pisani oblik. “Znamo da se nije sastala ni sa odlazećom ni dolazećom administracijom, a s kim se onda sastala?”, kazao je, dodajući da je potrošila makar 150 tisuća kuna, i to ukoliko su ljudi iz osiguranja dijelili sobu preko noći.

S obzirom da Plenković nije odgovorio na pitanje o intervjuu koji je Kolinda Grabar Kitarović dala njemačkom listu jer ga, kako je kazao, ‘nije stigao pročitati’, Hajduković je kazao: “Politika predsjednice apsolutno je – kome nije po volji neka onda ode”,

Odlazak Predsjednice u SAD bio je inspiracija i SDP-ovcu Nenadu Staziću koji je premijeru uputio pitanje o vraćanju financiranja neprofitnih medija, sad kada Zlatko Hasanbegović više nije ministar kulture.

“Poštovani premijeru, vi ne vidite ulogu medija onako kako ju slatkorječivo prikazujete. Dat ću vam i dokaz za to kao i neki kolege koji su govorili o načinu praćenja djelatnosti Predsjednice Republike.

Sve je krenulo jadno, prvo ne-najava odlaska pa ono bijedno javljanje ispred plota Bijele kuće. Pa zar čak ni vi kao kreator vanjske politike niste mogli sukreirati neko toplije mjesto da se Predsjednica javi. Jadnica se tamo smrzavala, svi smo vidjeli da joj je hladno. Sve je bilo još gore kad se vratila u zemlju, nije su usudila dati intervju niti jednom mediju pa čak ni onima koji imaju nacionalnu koncesiju”, kazao je Stazić.

Facebook Komentari