Održan sastanak o stanju u zdravstvu – O koncesijama u zdravstvu i novim pravilnicima

Predstavnici Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom Zajednice Goranom Paukom sastali su se s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i njegovim najbližim suradnicima.

Tema sastanka bile su koncesije u zdravstvu i pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz obiteljske medicine i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

Uz predsjednika Zajednice Gorana Pauka sastanku su bili prisutni župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan međimurske županije Matija Posavec, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, župan Požeško–slavonske županije Alojz Tomašević, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Karlovačke županije Ivan Vučić i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić kao i predstavnici ostalih županija i Grada Zagreba.

Predsjednik Pauk upoznao je ministra s problemima koja postoje u svim županijama vezano na koncesije u ruralnim područjima i na otocima. Istaknuo je i negativne financijske posljedice primjene Pravilnika o specijalizacijama. Ministar Kujundžić pojasnio je županima svoje prijedloge za zaustavljanje odlaska liječnika i ostvarivanja ugovora u zdravstvu po pravičnim uvjetima.

Isto tako je upoznao okupljene sa stimulativnim oblicima zadržavanja liječnika u sredinama koje su manje atraktivne. Pojasnio je i svoju namjeru vezanu uz funkcionalno spajanje bolnica istaknuvši da bolnice nemaju samo zdravstvenu već i sociološku i kulturološku ulogu posebno u manjim sredinama.

Ministar i njegovi suradnici informirali su župane o mogućnostima financiranja zdravstvenih programa sredstvima iz fondova Europske unije. Župani su uputili apel vezan uz moguće izmjene u operativnim programima koje bi omogućile da se Europskim fondovima financiraju i specijalne bolnice.

Dražen Prša

Facebook Komentari