Ne priviđa vam se – Ovo je jedan običan puž!

Iako mnogi žele imati neobićne kućne ljubimce, mnoge vrsta kao i ovaj simpatični puž, su zabranjene jer se na žalost brzo razmnožavaju i na popisu su stotinu najgorih invazivnih vrsta na svijetu!

Veliki afrički puž ili divovski afrički puž, najveći je puž iz porodice puževa. Divovski puž potječe iz kišnih šuma Gane. Ova vrsta puževa su hermafroditi, ustalom kao i većina svih ostalih vrsta puževa. Kućica im može narasti do 18 centimetara u dužinu, sa promjerom 9 centimetara kod najvećih primjeraka.

Ova vrsta puževa prirodno stanište nalazi u tropskim, kišnim predjelima gdje nemaju prirodnih neprijatelja. Godišnje izlegu oko 12 000 jajašaca što predstavlja popriličan problem za puževe “normalnih” veličina na koje smo navikli.

Zbog prehrane i veličine demolirali su oko 500 vrsti biljaka u staništima gdje obitavaju, ali u naseljima također ponekad “napadu” i fasade zgrada. Zbog “prijetnji” naseljima njihov opstanak na određenim područjima blizu je istrebljenja. Afrički divovski puž (stručna naziva Achatina fulica) na popisu stotinu najgorih invazivnih vrsta na svijetu prema evidenciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode (IUCN), a da najveći negativan utjecaj ima na poljoprivredne kulture.

Baza invazivnih vrsta IUCN-a još navodi da se ekonomska šteta od afričkog divovskog puža na Floridi procjenjuje od 1969. godine te da bi tada iznosila 11 milijuna dolara kada vlasti ne bi provodile program suzbijanja. Slične štete zabilježene su u dijelu Indije, također u poljoprivredi. Baza IUCN-a navodi niz biljnih bolesti koje prenosi ovaj puž, štete u ekosustavu od povećanog uništavanja zelene biljne mase ili unošenja pesticida radi suzbijanja puževa. Narušavaju kvalitetu stanovanja, a u prometu mogu uzrokovati proklizavanje vozila.

Facebook Komentari