Nastavlja se postavljanje spomen ploča HOS-ovcima diljem zemlje, evo gdje će sve biti postavljene

U iščekivanju Vladina povjerenstva koje će predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sustava, dragovoljci HOS-a nesmetano nastavljaju sa svojim aktivnostima koje su i bile okidač ovakvoj najavi premijera Plankovića.

Tako će, idućih dana, na spomen-ploče koje uključuju i amblem udruge sa spornim natpisom “Za dom spremni” biti uklesana imena još desetorice poginulih dragovoljaca HOS-a.

Nakon Jasenovca i Kutine, postavit će se ploče u Velikoj Gorici, odajući počast desetorici bojovnika, među njima i Mladen Amstrong Grof, Tihomir Tomašić i Željko Herceg, te u zagrebačkoj Dubravi u čast Željka Manjkasa Crvenkape, koji je tijekom obrane Vukovara i Bogdanovaca uništio 12 tenkova.

Nakon što su HOS-ovci u Kutini prije desetak dana postavili ploču u spomen na poginulog suborca Zdravka Bezuka, ondje će se, u kutinskoj četvrti Repušnica, nadalje, ubrzo postaviti još jedna, u čast bojovnika Ivana Krajinovića, mučki ubijenog na Ovčari.

Također, spomen-ploča bit će postavljena i u Sesvetama, u spomen na dopredsjednika HSP-a i ratnog načelnika stožera HOS-a Antu Paradžika, mučki ubijenog u rujnu 1991. kada se vraćao sa stranačkog skupa iz Križevaca prema Zagrebu, čija smrt ni danas nije rasvijetljena.

Ploče će uskoro nicati i na hrvatskom jugu, u okolici Splita, zapravo, diljem Hrvatske.

– Zasad odajemo počast suborcima poginulim u obrani Vukovara, a jednog dana možda i svih nekoliko stotina naših junaka. Intencija je u svim gradovima i većim mjestima postaviti barem po jednu ploču – otkriva Damir Markuš kojeg suborci nazivaju Kutina, dragovoljac HOS-a i jedan od inicijatora inicijative u kojoj ne vidi ništa sporno, piše Večernji list.

Ističe da njihovu udrugu s njezinim obilježjima pa i pozdravom “Za dom spremni” priznaju statuti državne uprave i prepoznaje Zakon o pravima hrvatskih branitelja te da je Zajednica udruga dragovoljaca HOS-a još 2006. primljena u članstvo Svjetske veteranske federacije.

– Unatoč svim bezrazložnim napadima na dragovoljce HOS-a, mi samo želimo pokazati da su za domovinu svoje živote dali njezini najbolji sinovi – kaže Damir Markuš upitan i što očekuje od Vladina povjerenstva?

– Mi se tome veselimo jer želimo konačno riješiti sve nesuglasice i nadamo se da će u povjerenstvu biti mjesta za ljude poput dr. Josipa Jurčevića koji dobro zna sve naše argumente. Kažu za nas da smo “moderni ustaše”, to su gluposti. Mi ne želimo poveznice s Drugim svjetskim ratom, temelj nam je jedino Domovinski rat – zaključio je dragovoljac HOS-a.

Facebook Komentari