Aleksić o RBA zadrugama i odgovoru ministra Šprlje: Evo o kojim stavovima je riječ

Zastupnik Snage Goran Aleksić oglasio se danas oko slučaja s RBA zadrugama.

Danas je ministru Šprlji postavljeno pitanje u vezi s RBA zadrugama, pa sam dobio upit o tome što mislim o njegovu odgovoru. Za vrijeme dok je trajala odnosna diskusija, bio sam na sjednici Odbora za zakonodavstvo, pa nisam mogao pratiti što se događa.

Pogledao sam odgovor ministra Šprlje, i ne vidim da je rekao bilo što pogrešno, on je rekao činjenice koje se tiču zakona i sudske vlasti, on kao ministar nema pravo unaprijed govoriti o meritumu problema zadruga koje posluju nezakonito u RH, a za mene osobno činjenica jest da ukoliko je netko ugovorio sa RBA zadrugom ili drugom zadrugom bez licence za rad u RH ugovor u Republici Hrvatskoj, onda je takav ugovor ništetan – po mojem mišljenju je tako.

Zakon koji sam pripremio i dostavio MOST-u i HDZ-u na razmatranje tiče se isključivo fizičkih osoba, a koliko je meni poznato kolega Škibola pokušava stvari riješiti kroz Zakon o obveznim odnosima tako da se to tiče i pravnih osoba.

Smatram da se te stvari nikako ne mogu rješavati Zakonom o obveznim odnosima, koji je lex generali, nego eventualno Zakonom o kreditnim institucijama, gdje se može propisivati situacije vezane za pravne osobe.

Ministar Šprlje je pravilno istaknuo da su zakoni kojima se eventualno rješava ta situacija u nadležnosti Ministarstva financija, jer to su Zakon o potrošačkom kreditiranju i eventualno Zakon o kreditnim institucijama.

Ja se osobno ne bavim pravnim osobama te sam proslijedio MOST-u i HDZ-u izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima bi se svi ugovori fizičkih osoba s ilegalnim zadrugama sklopljeni u Hrvatskoj proglasili ništetnima. Ne želim petljati u to i pravne osobe, jer pravne osobe su pravni subjekti na koje se inače drugačije gleda i po hrvatskim zakonima i po EU direktivama.

Pravne osobe u principu bi također na sudu trebale bez problema dokazati da su ugovori koje su sklopile bili ništetni, ukoliko su ti ugovori sklopljeni u Hrvatskoj sa zadrugama koje nemaju dopuštenje za rad u RH. Eto – ukratko, ministar Šprlje je odgovorio pravno korektno i nije htio ići s nekim tvrdnjama za koje on osobno niti nema dokaze. Niti ja osobno ne želim ništa tvrditi unaprijed, nego smatram da ukoliko je netko ugovorio kredit sa zadrugom koja nije u vrijeme ugovaranja imala dopuštenje HNB-a za kreditiranje u RH – onda je takav ugovor ništetan.

Dalje od toga ne želim ići, nisam niti svjedok niti korisnik takvoga kredita da bih tvrdio bilo što unaprijed, jer sve tvrdnje moraju se dokazati sudski. Zakon koji sam predložio javan je, i možete ga vidjeti na linku: https://www.facebook.com/events/427377744260240/

SNAGA priprema rješenje za dužnike RBA zadruga, Aleksić pozvao zainteresirane na javnu raspravu

Facebook Komentari